Correct kindjes redden in China

Waargebeurd, staat met grote letters op dit verhaal over de Britse journalist George Hogg die tijdens de Japanse bezetting van China in 1937 een groep weeskinderen over de zijderoute in veiligheid brengt. De Kleine Lange Mars is deze heldendaad gaan heten en de Chinese overheid was bereid flink wat geld te steken in een Australisch-Chinese co-productie. Dat verklaart ongetwijfeld waarom de film zo apolitiek is. Eigenlijk is iedereen aardig: de Japanners (al moorden ze hele dorpen uit), de Chinese rebellen én de Chinese nationalisten. En waarom die laatste twee elkaar nou dwarszaten blijft duister. Al is het mooi meegenomen dat het een revolutionair als Chen Hansheng heeft opgeleverd, die in de vertolking van Chow Yun-fat de show mag stelen. Maakt iemand eens een hele film over hem? Het is Chen die Hogg in contact brengt met verpleegster Lee Pearson. En de film gaat eigenlijk vooral over hun driehoeksverhouding. Er is bepaald een traditie in het verfilmen van echte geschiedenissen waarin nonnen en schooljuffen met hulp van zwijgzame mannen kindertjes redden. Wie behoefte heeft aan dit soort verantwoord escapisme, kan in The Children of Huang Shi straffeloos zwelgen.

The Children of Huang Shi. In: 12 filmtheaters.