China verwerpt kritiek over mensenrechten

De Chinese regering heeft afwijzend gereageerd op het onderzoek van Amnesty International. Ze vindt dat de organisatie eenzijdig bericht over het land. „Wij hopen dat Amnesty de gekleurde bril kan afzetten die het jaren heeft gedragen en op een objectieve manier naar China kan kijken”, zei gisteren een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De mensenrechtenorganisatie kwam deze week met een rapport met de conclusie dat China de Olympische Spelen als een excuus gebruikt om mensenrechten te schenden. Dit baseert Amnesty op een eigen onderzoek. Amnesty geeft daarmee definitief de eerder uitgesproken hoop op dat het prominente sportevenement tot een verbetering van de mensenrechtensituatie in China zou leiden.

Amnesty roept het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op om China veel meer dan tot nu toe is gebeurd aan te spreken op de eerdere belofte dat de Spelen in het land voor openheid en vrijheid zouden zorgen.

In de aanloop naar de Spelen schuwen de autoriteiten onorthodoxe maatregelen niet, volgens Amnesty. Duizenden mensen zijn naar werkkampen gestuurd. Sommige activisten is zelfs geld geboden om Peking tijdens de Olympische Spelen te verlaten, zo meldt de in Zweden woonachtige Chinese schrijver Zhang Yu, voorzitter van dissidentenorganisatie Independent Chinese Pen Centre.

De openheid die China begin mei aan de dag legde na de aardbeving in de provincie Sichuan, waarbij 70.000 mensen omkwamen, is volgens Amnesty inmiddels totaal verdwenen. Zo is de mensenrechtenadvocaat Huang Qi eerder deze maand gearresteerd op verdenking van het bezit van staatsgeheimen. Maar zijn aanhouding zou eigenlijk verband houden met zijn inspanningen om corrupte lokale bestuurders aan te klagen namens ouders die hun kinderen verloren onder het puin van de bij de beving ingestorte scholen.

Lees het rapport van Amnesty via nrcnext.nl/links

    • Bettine Vriesekoop