Bush spreekt zorgen uit over China

De Amerikaanse president George W. Bush is bezorgd over de mensenrechtensituatie in China. Dat zei hij gisteren in een gesprek met prominente Chinese dissidenten. Bush had in de aanloop naar de Olympische Spelen nog niets over de kwestie gezegd.

Bush ontving in Washington vijf vooraanstaande in de VS woonachtige Chinese mensenrechtenactivisten, waaronder Harry Wu en Wei Jingsheng. Zijn woordvoerder liet achteraf weten dat Bush met het vijftal „zijn zorgen over mensenrechten in China heeft besproken”.

Met de ontmoeting geeft Bush toe aan de druk van het Congres en lobbygroepen om zich uit te laten over de mensenrechtensituatie in China. De Amerikaanse president hield altijd al vol dat hij voor sport naar de Spelen ging en niet voor politiek.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi, die op het Witte Huis een ontmoeting had met veiligheidsadviseur Stephen Hadley, sprak gisteren ook met Bush. De president heeft volgens zijn woordvoerder de Chinese minister op het hart gedrukt dat de Olympische Spelen voor Peking een kans zijn om respect te tonen voor mensenrechten en godsdienstvrijheid.

Peking heeft gisteren afwijzend gereageerd op een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. „Ik hoop dat Amnesty de gekleurde bril af kan zetten die het al jaren draagt en op een objectieve manier naar China kan kijken”, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Hij riep Amnesty bovendien op om zich constructiever op te stellen.

Amnesty beschuldigde Peking er gisteren van de Olympische Spelen, die 8 augustus in de Chinese hoofdstad van start gaan, te misbruiken om de Chinese bevolking een groot aantal beperking op te leggen. Bovendien zouden mensen de stad worden uitgezet en worden Chinezen die door de politie te lastig worden gevonden in strafkampen opgesloten.

De Chinese mensenrechtenadvocaat Teng Biao bevestigt het beeld dat Amnesty schets. „Het raport van Amnesty klopt op veel punten, er is geen vooruitgang en soms zelfs terugval. Alles heeft moeten wijken voor de Spelen en dat heeft ook geleid tot het schenden van rechten.” Teng ziet wel meer persvrijheid. (BBC, AP)