42 jaar cel voor genocide Bosnië

Zeven Bosnische Serviërs zijn gisteravond door een speciaal Bosnisch hof veroordeeld tot straffen van 38 tot 42 jaar voor de genocide in de enclave Srebrenica in 1995. De zeven mannen werden schuldig bevonden voor de moord op meer dan duizend moslimmannen op één dag in de plaats Kravice, nadat de Bosnisch-Servische troepen Srebrenica veroverden. De moorden in Kravice maakten onderdeel uit van een grote slachtpartij waarbij in totaal achtduizend moslims werden vermoord. De Nederlandse blauwhelmen die Srebrenica bewaakten konden deze niet voorkomen. Het Bosnische hof noemde de moorden een systematische poging de moslimbevolking in Srebrenica uit te roeien. De volkerenmoord wordt beschouwd als de ernstigste misdaad in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog. (AP, Reuters)