Winst BP groeit door hoge prijzen olie en gas

Het Britse olie- en gasconcern BP heeft in het tweede kwartaal een winst van 9,47 miljard dollar (6,02 miljard euro) geboekt voor belastingen, 28 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De hogere winst is vooral te danken aan de hogere energieprijzen van de laatste maanden, zo maakte BP vanmorgen bekend.

De omzet van BP steeg tussen begin april en eind juni zelfs met 49 procent tot 111 miljard dollar. De koers van het aandeel BP ging vanmorgen op de Londense beurs met 2,69 procent omhoog. Voor BP, dat de afgelopen paar jaar een moeilijke periode achter de rug heeft, vormen de goede cijfers een belangrijke steun in de rug.

De hoge winst van BP en andere grote energiebedrijven heeft echter vooral van de kant van de Britse vakbonden tot kritiek geleid. Verscheidene vakbondsfunctionarissen hebben er bij de regering van premier Gordon Brown op aangedrongen extra belastingen te heffen op de winst van BP en andere energiebedrijven.

Ze wijzen erop dat veel Britten moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, doordat ze plotseling zo veel meer kwijt zijn aan de pomp voor hun brandstof en aan stookkosten thuis. „Een belasting op woekerwinsten zou er voor kunnen zorgen dat er geld zou zijn om oude en kwetsbare mensen door deze moeilijke tijden te helpen”, aldus Tony Woodley, de leider van de vakbond Unite.

De oliemaatschappijen op hun beurt wijzen erop dat ze de winsten nodig hebben om nieuwe investeringen te doen. Het zoeken naar nieuwe olie- en gasvelden is volgens hen uitermate kostbaar.