Weer afschrijvingen en verlies bij Merrill Lynch

De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch kampt nog steeds met grote problemen als gevolg van de kredietcrisis. Nog geen twee weken na de presentatie van slechte cijfers over het tweede kwartaal kondigde de bank gisteren aan 8,5 miljard dollar (5,4 miljard euro) aan vers kapitaal nodig te hebben wegens balansproblemen. Ook maakte de bank gisteren nabeurs bekend nog eens 5,7 miljard dollar te hebben afgeschreven op de portefeuille met risicovolle obligatieleningen.

Het slechte nieuws over Merrill Lynch zorgde voor een nieuwe golf van pessimisme op de beurzen. De bank wil de 8,5 miljard dollar ophalen via een aandelenemissie. Beleggers houden daar niet van, omdat dat een verwatering van de al uitstaande aandelen met zich meebrengt. De waarde van Merrill Lynch is in minder dan een jaar met tweederde afgenomen.

De positie van Merrill-topman John Thain – die in december de opgestapte Stanley O’Neal opvolgde – staat dankzij de nieuwe problemen ter discussie. Thain had op 17 juli in een conference call nog gezegd dat Merrill „in een comfortabele kapitaalspositie zit”.

De problemen bij Merrill Lynch zijn gigantisch. De bank verkoopt een pakket met een nominale balanswaarde van 30,6 miljard dollar aan zogenoemde collateralized debt obligations (verpakte en doorgeleende obligatieleningen) aan Lone Star Funds voor 6,7 miljard dollar. Voor elke dollar aan waarde krijgt Merrill Lynch dus maar 22 dollarcent terug. Merrill Lynch is een van de grotere partijen op deze markt van hypotheekobligaties.

Tien dagen geleden rapporteerde Merrill Lynch een verlies over het tweede kwartaal van 4,6 miljard dollar, inclusief een afschrijving van 9,4 miljard dollar. Merrill Lynch is een van de zwaarst getroffen banken in de Verenigde Staten, met een verlies dat inmiddels is opgelopen tot 19,2 miljard dollar en afschrijvingen van in totaal 40 miljard dollar. In totaal hebben financiële instellingen wereldwijd al voor meer dan 400 miljard dollar moeten afschrijven op risicovolle (hypotheek)-obligaties.

Het Singaporese staatsfonds Temasek heeft al toegezegd voor 3,4 miljard dollar mee te doen in de emissie. Zo voorkomt Temasek dat de eerder geïnvesteerde 5 miljard dollar in Merrill verwatert. Als Merrill het totale aantal aandelen niet verder vergroot, zal Temasek na de emissie een belang van 15 procent in Merrill Lynch hebben. Het aandeel Merrill Lynch daalde gisteren al 12 procent op basis van geruchten over de emissie en de afschrijvingen.

Lees meer over de afschrijvingen van zakenbanken op nrc.nl/kredietcrisis