Vijf vrouwen in Kenia verkracht

Kakamega NRC 290308 / JF

Vijf jonge Nederlandse vrouwen zijn afgelopen donderdag tijdens een werkvakantie in Kenia verkracht door een groep van ongeveer tien Keniaanse mannen. De vrouwen van 17 tot 25 jaar oud knapten samen met andere vrijwilligers en de lokale bevolking een schooltje op in het dorp Ikonyere, 5 kilometer van de plaats Kakamega. Ze waren uitgezonden via de christelijke organisatie Livingstone uit Amersfoort.

De vrouwen zijn inmiddels thuis en maken het volgens de organisatie naar omstandigheden goed. Ze krijgen medische en psychische behandeling. Het project in Kenia is per direct gestopt.

De mannen wisten het beveiligde terrein op te komen door een buurman te gijzelen. Ze hadden behalve een vuurwapen ook harken en speren bij zich. De overvallers namen de vijf vrouwen mee naar een aparte ruimte en verkrachtten hen. Ze probeerden volgens de organisatie ook een aantal Keniaanse vrouwen te verkrachten, maar die werden uiteindelijk met rust gelaten omdat ze baby’s bij zich hadden. De Keniaanse politie zou dertig mensen op de zaak hebben gezet en inmiddels al honderd mensen hebben verhoord. In de Keniaanse media is minimale aandacht besteed aan de zaak.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Kenia gisteren aangepast naar aanleiding van het incident. Het ministerie waarschuwt nu behalve voor gewelddadigheden ook voor seksueel geweld in Kenia.

De medewerkers van Livingstone zijn geschokt. Volgens een woordvoerder is het werk „nooit geheel zonder gevaar”, maar geweld van deze omvang hebben ze niet eerder meegemaakt. De organisatie schat de veiligheidssituatie van tevoren in door alleen zaken te doen met projectleiders die al langer bekend zijn en door een bezoek te brengen aan het gebied. Er wordt ook voor beveiliging gezorgd. „Met deze projectleider, een Keniaan, hebben we al jarenlang ervaring. Als we denken dat we de veiligheid niet kunnen waarborgen, gaat een project niet door. Dit hadden we niet kunnen verwachten.” Livingstone zendt al decennialang jonge vrijwilligers naar Afrika, Oost-Europa en Zuid-Amerika. De werkvakanties zijn bedoeld voor jongeren die „de lokale bevolking ontmoeten en met hen samenwerken”.

Kakamega NRC 290308 / JF