Televisie Voorkeur

De Britse journalist Jonathan Ross ging op zoek naar een van zijn helden: de 80-jarige Amerikaanse striptekenaar Steve Ditko, schepper van Spider-Man. Ditko leeft zeer teruggetrokken en geeft nooit interviews. Ook de herhaalde verzoeken van Ross blijft hij beleefd afwijzen. Om toch meer over de man te weten te komen reist Ross naar LA en New York en praat met collega’s en vrienden van Ditko. BBC 2, 0.20-1.20u.

actualiteiten

EénVandaag. Item over de 2,7 miljard die staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid beschikbaar stelt om bewoners van verpleeghuizen het recht op een eigen kamer te garanderen. Bejaarde echtparen kunnen dan toch samen blijven wonen. Nu hebben meer dan 13.000 bejaarden in verpleeghuizen geen eigen kamer en leven veel echtparen gedwongen gescheiden. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Item over de kwalijke effecten van ‘astro-tv’ – programma’s waarin zogenaamde experts toekomstvoorspellingen doen aan de hand van horoscopen. Verder aandacht voor het dalende consumentenvertrouwen in de economie. En het laatste nieuws over de komst van Radovan Karadzic naar Nederland. Ned.2, 20.25-20.50u.

praatprogramma

Soeterbeeck aan zee. Wilfred Kemp praat met Marleen Barth. Zij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en werd daarna parlementair verslaggever voor Trouw. In 1998 kwam ze voor de PvdA in de Tweede Kamer. Vier jaar later vertrok ze naar de onderwijsbond van het CNV en sinds 1 mei van dit jaar is ze voorzitter van GGZ Nederland, de koepelorganisatie van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Ned.2, 17.10-17.35u.

Informatief

Stupid science. Populair wetenschappelijk programma over merkwaardige uitvindingen en experimenten. Vandaag een biotrein die op koeienvlaaien rijdt en een milieuvriendelijke koelkast die koelt door middel van geluid. En raar maar waar: inbrekers verraden zichzelf vaak door hun DNA op etensresten achter te laten. Ned.3, 19.50-20.18u.

Een dag om te vergeten. Driedelige medische realityserie over stichting ‘De Opkikker’ die langdurige zieke kinderen en hun ouders ‘een dag om te vergeten’ bezorgt. De gezinnen worden een dag lang volledig in de watten gelegd. In de eerste aflevering worden drie patiëntjes gevolgd in het Flevoziekenhuis en in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Ned.1, 19.25-20.00u.

Opsporing verzocht special. Reconstructie van een van de meest omvangrijke politieonderzoeken van de afgelopen vijf jaar. De Utrechtse Ilona Nemeth verdwijnt op 16 juli 2004 en na een jaar heeft de politie nog geen enkel spoor. In een laatste wanhoopspoging wordt nog één keer de publiciteit gezocht en dan gebeurt wat weinigen nog voor mogelijk hadden gehouden: er meldt zich iemand met de gouden tip. Die leidt naar een plek waar de politie op 4 augustus 2005 het stoffelijk overschot van Ilona Nemeth vindt. Ze blijkt verkracht en vermoord. Na uitgebreid forensisch onderzoek en een buurtonderzoek komt de verdenking te liggen op Amin M. Op 13 februari 2007 wordt hij in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. Ned.1, 21.45-22.25u.

De vakantierechter. Televisierechter mr. Frank Visser reist door het land en past ter plekke snelrecht toe. Vandaag oordeelt hij in een conflict rond de aankoop van een caravan met staplek. Als de nieuwe eigenaar er zijn eerste weekendje naar toe gaat, blijkt alleen de staplek er nog te zijn. En de tweede kwestie: Astrid en Paul Frank huren een appartement in Egypte waar de ratten in de keuken blijken rond te lopen. Ze worden overgeboekt naar een ander, duurder hotel en moeten bijbetalen. De vraag is: kunnen ze het extra geld terugvorderen? Herhaling van 2007. Ned.1, 22.25-22.55u.

Tribe. Avonturier Bruce Parry trekt van de ene primitieve stam naar de andere en maakt telkens enkele weken hun extreme gebruiken en rituelen mee. Vanavond is hij bij de Nenets in Noord-Siberië. Dit volk van rendierhoeders trekt in de winter naar beter leefbare gebieden in het zuiden, een tocht van 400 kilometer waarbij ze temperaturen van -40 graden Celsius trotseren. Parry kleedt zich in rendiervacht, eet rendiervlees en drinkt rendierbloed. Het leven als Nenet is hard, maar de prachtige omgeving maakt veel goed. Ned.3, 21.00-22.00u.

kunst en cultuur

The Culture Show. Cultureel magazine. Andrew Graham Dixon is in Florence waar hij de ‘Gang van Vasari’ bezoekt, die van het Uffizi museum naar het Palazzo Pitti loopt en waar een prachtige collectie zelfportretten hangt van o.a. Giotto, Botticelli, Michelangelo, Piero della Francesca, Rafaël, Caravaggio, maar ook van Rubens, Rembrandt, Dürer en Goya. En presentator Mark Kermode praat met de controversiële regisseuse Katie Mitchell over haar nieuwe toneelproductie Some Trace of Her. BBC 2, 23.00-23.30u.

amusement

It’s always sunny in Philadelphia. Nieuwe Amerikaanse comedyserie à la Seinfeld, over vier vrienden die een Engelse pub drijven. Opmerkelijk: zónder lachband op de achtergrond. Comedy Central, 22.30-23.00u.