Sexy Fries op Gay Pride

Het Friese Leeuwarden zal zaterdag op de Canal Parade van Gay Pride in Amsterdam vertegenwoordigd worden door wethouder Florijn in een kilt.

Marco Florijn. Foto Het Hoge Noorden 25-07-2008 leeuwarden Kleding Dansers Gayparade. met wethouder Marco Florijn. © foto Jeroen Horsthuis fotoburo het Hoge Noorden jeroen@hogenoorden.nl Horsthuis, Jeroen;Het Hoge Noorde

Opgetogen showt hij de kilt van Friese vlagstof met daarop een gelakt pompeblêd (waterlelie, het symbool van Friesland). De kniekousen eronder zijn rood. „Het tenue is robuust, stoer en smaakvol”, zegt de Leeuwarder wethouder Marco Florijn (PvdA). En ja, hij draagt er een slip onder. Maar of hij die zal aanhouden als hij met het skûtsje van Leeuwarden tijdens de Gay Pride op 2 augustus door de Amsterdamse grachten vaart? Misschien wel niet, grapt hij.

Bij mooi weer zal hij met ontbloot botenlijf op het oude beurtschip swingen. „Het is een feestje, dan moet je niet te kneuterig doen. Sexy en speels mag.” Diverse danseressen in lange jurken (ook met Friese vlag) en in rode latex broeken zijn ook present. Leeuwarden en Amsterdam zijn de enige twee gemeentes die met een eigen boot meevaren tijdens de jaarlijkse Canal Parade. De outfit is ontworpen door Moniek Miedema, die tegen kostprijs werkte. De wethouder, zelf gay, verheugt zich op de happening. Florijn: „We profileren ons zo als homovriendelijke gemeente.”

De Friese hoofdstad staat, blijkt uit de atlas voor gemeentes, op de twaalfde plaats als aantrekkelijke stad voor homo’s en lesbo’s. Leeuwarden trekt 15.000 euro uit voor deelname aan de grachtenparade. Ook zes Leeuwarder ambtenaren en zes mensen van COC Friesland stappen aan boord van het skûtsje.

De deelname is een initiatief van vijf Leeuwarder raadsfracties, de PvdA, VVD, FNP, PAL/Groen Links en SP. „De Gay Pride symboliseert dat homo’s mogen zijn wie ze zijn. De sociale acceptatie kan nog veel beter”, vindt PvdA-raadslid Tamara Bok (hetero). Aanvankelijk waren ambtenaren wat terughoudend, zegt Florijn. „Zo van: moet dat nou? Meevaren tussen extravagant uitgedoste nichten?”Ja, dat moet, antwoordde Florijn dan. „Dit heeft meer effect dan die gekke emancipatienota’s. En het is ook goed voor de Frieslandpromotie.”

Gewoon homo zijn. „Daarom is het ook zo goed dat Plasterk meegaat”, vindt Florijn.

Hetero-skûtsjeschipper Jappie Meeter staat tijdens de grachtentocht aan het roer. Vier bemanningsleden hadden twijfels om mee te gaan. Florijn: „Maar ze zijn om en worden steeds enthousiaster.”

Tijdens de Gay Pride zal ook de Amsterdamse burgemeester Cohen van de partij zijn, maar zijn Leeuwarder ambt- en partijgenoot Ferd Crone lijkt te aarzelen. Florijn zou het leuk vinden als hij meegaat. „Want nu ben ik de enige bestuurder. Als de burgemeester erbij is, geeft dat de zaak toch iets extra’s. Hij kan gewoon netjes in het pak.”

De wethouder ziet volgend jaar overigens het liefst een aparte VNG-boot, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. „Dan hoeft niet elke gemeente mee te varen. Met Annemarie Jorritsma aan het roer. Dat wil ze vast wel.”

    • Karin de Mik