Schadevergoeding Tapie: 285 mln euro

Zie ik er uit als een vriendje van Bernard Tapie? Zo verdedigde minister van Financiën Lagarde zich gisteren in de meest geruchtmakende Franse financiële arbitragezaak sinds jaren. De regering ging akkoord met de beslissing van drie bemiddelaars: ex-minister en ex-zakenman Tapie krijgt van de staat 285 miljoen euro, waarvan 45 miljoen euro voor geleden ‘morele schade’.

Dit is de ontknoping van een vijftien jaar durend procedureel gevecht, met als inzet een geschil tussen Tapie en de bank Crédit Lyonnais. Volgens Tapie heeft CL zich in 1992-1993 achter zijn rug om verrijkt aan het Duitse sportmerk Adidas, tot 1992 in bezit van Tapie.

Nadat Crédit Lyonnais ten onder ging aan schandalen, voerde Tapie enerzijds een gevecht met de publieke instelling (CDR) die de inboedel van CL afhandelde, terwijl hij aan de andere kant de staat op afstand trachtte te houden. Want Tapie, geruïneerd, had ook nog tientallen miljoenen belastingschuld uitstaan.

Volgens minister Lagarde maakt arbitrage een einde aan twaalf affaires-Tapie. Verrekend met de rente ontvangt de flamboyante Tapie bijna 400 miljoen euro, waarvan het grootste deel opgaat aan belastingschuld. Per saldo zou voor Tapie het ‘morele schade’-bedrag overschieten: zo’n 45 miljoen. Politici van de oppositie suggereren dat hij zijn ‘bonus’ dankt aan zijn goede relaties met president Sarkozy. Tapie zegt niet tot de „inner circle” van Sarkozy te behoren.