Ruigpootuil is terug in Drentse bossen

Jonge ruigpootuil op 8 juli in Zernez (Zwitserland). Het verenkleed wijkt af van soortgenoten in ons land. Foto De Bats en Köhler De Bats en Köhler

Voor het eerst in ruim dertig jaar heeft de ruigpootuil weer in ons land gebroed. In de bossen bij het Drentse Schoonloo werden drie maanden geleden twee nesten van de vogels ontdekt. De twee ruigpootuilenpaartjes zijn vermoedelijk afkomstig uit Duitsland. De uilsoort is bijna even groot als de bekendere steenuil. Kenmerkend zijn de grijze druppels op zijn chocoladebruine rug en vleugels en de grijze gezichtssluier met zwarte rand. In februari zochten drie vogelliefhebbers gericht naar de ruigpootuil. Zij waren nieuwsgierig of de relatief kleine uilensoort nog voorkwam in Drenthe, vertelt boswachter Pauline Arends. In de jaren zeventig werden voor het laatst twee nesten aangetroffen. De vogelaars hoorden in april in het bos bij Schoonloo de roep van twee mannetjes- en vrouwtjesuilen. Staatsbosbeheer sloot het bewuste bosperceel toen af om de uilen rust te geven tijdens het broeden. De ruigpootuil bleek in een door een zwarte specht gemaakte holte te broeden. Twee van de vier eieren kwamen uit, maar de twee jongen werden vrijwel direct na het uitvliegen door een roofdier gepakt. Bij een nieuwe controle werd vorige maand een ander nest aangetroffen. Eén jong bleek te zijn gestorven vóór het uitvliegen, het andere viel ten prooi aan een roofdier. De twee andere jongen zijn vermoedelijk nog in leven. Het opeten van jonge ruigpootuilen komt in het eerste levensjaar veel voor. Zeventig procent wordt opgegeten. De diertjes bedelen op takken om voedsel bij hun ouders en zijn daardoor een eenvoudige prooi voor onder meer boommarters, haviken en bosuilen. De ruigpootuil komt vooral voor in uitgestrekte, gemengde bosgebieden en leeft van muizen. Zijn aanwezigheid in Drenthe wijst mogelijk op een slecht muizenjaar in Duitsland, aldus Arends.

Meer foto’s van de uil op nrc.nl/binnenland