Pompoen wijst in de richting van staafmixer

Java kroepoek. Cassava kroepoek, Indonesische kroepoek, borrel kroepoek. Kroepoek. Kroepoek 3 lange plakken.

Ik rijd met een megakar door de multimega-XXL-experience die de buurtsupermarkt tegenwoordig biedt, met de laptop in het kinderzitje, en ik twijfel aan alles. Dat overkomt me hier elke keer. Ik kom binnen met een vastomlijnd plan, dat vervolgens verpulvert onder de overdaad van het aanbod.

Zoete aardappel. Chinese Tayer. Flespompoen. Da’s een mooie naam, flespompoen. Maar pompoen wijst in de richting van staafmixer en dan lekker makkelijk zelf heerlijk verse soep maken, en dat is in mijn geval geen reële ambitie. Die maaltijdsalades hier worden ook alsmaar beter, trouwens. Met bief. Met couscous. Ho, rug recht houden nu – kant-en-klaar is een te gemakkelijke uitweg. Vanavond zou er gekookt worden.

Op het kookeiland staat een smakkende kok. „Ik heb curry gemaakt”, zegt hij. „Curry met rijst met garnalen.” Hij klinkt alsof het goed gelukt is. Ik proef beleefd, van een plastic bordje. Oef. Zelfs ík kan dat beter. Op naar de garnalen dan maar. Roze garnalen, Hollandse garnalen, cocktailgarnalen, ijsgarnalen…

Wat word ik hier eigenlijk moe van, en ongelukkig. Dat is toch ook allang wetenschappelijk onderbouwd? Meer keuzes leiden niet tot groter geluk, maar tot twijfel over de eigen, intuïtieve voorkeuren en afgunst op de keuzes van anderen. Ik moet terug naar mijn kern, mijn oer-ik, en wel nu. Zijn hier ook bruine bonen?

Er was een tijd dat ik minstens vier keer per week bruine bonen at, bereid volgens een zelfbedacht recept waarvan ik dacht dat het de noodzakelijke voedingsstoffen wel zo ongeveer moest bevatten. Noch de bereiding noch de consumptie kostte meer dan tien minuten, en mijn karige studentenbudget en mijn ene, elektrische kookplaatje konden het allebei goed aan.

Het recept luidde:

1 potje Hollandse bruine bonen van 360 gram

1 stronk prei

1 kleine banaan

1 hand studentenhaver

geen kruiden

Bruine bonen niet laten uitlekken, in een koekepan gieten, opwarmen en lekker laten borrelen. Prei in stukjes snijden, beter niet de hele stronk want dan is er nog wat voor morgen, en de banaan in plakjes. Bonen en banaan zijn na openen nauwelijks een dag houdbaar, dus die moeten op. Geheel laten doorpruttelen. Studentenhaver erbij.

Serveren met slappe thee, liefst bij een slecht televisieprogramma.

Aaf heeft tot 11 augustus vakantie.

    • Sandra Heerma van Voss