PKK ontkent rol aanslag

De PKK ontkent dat zij verantwoordelijk is voor de bomaanslag die zondagavond in Istanbul aan zeventien mensen het leven kostte. „De Koerdische vrijheidsbeweging heeft niets te maken met deze gebeurtenis”, aldus de separatistische PKK in een gisteren uitgegeven verklaring.

Verscheidene terrorismedeskundigen en politici, onder wie de Turkse premier Erdogan, wezen na de aanslag met de beschuldigende vinger naar de PKK. Volgens veiligheidsexperts verraden de gebruikte explosieven de hand van de PKK. Erdogan zei gisteren, bij de begrafenis van enkele slachtoffers, dat de aanslag een vergelding lijkt voor Turkse luchtaanvallen op bases van de Koerdische Arbeiderspartij in Noord-Irak.

De PKK schrijft de aanslag toe aan „duistere krachten”, een vaker gebruikte omschrijving van de PKK voor seculiere nationalisten. Die zouden met aanslagen chaos willen creëren waarna het leger, de zelfverklaarde hoeder van de Turkse scheiding tussen kerk en staat, zou moeten ingrijpen. Momenteel staan tientallen leden van de Ergenekon-bende terecht op beschuldiging van een poging om een dergelijk plan uit te voeren.

Het tumult rond de aanslag valt samen met de beraadslaging van het Turkse Hooggerechtshof over een mogelijk verbod van de regerende AK-partij van premier Erdogan. De rechters moeten bepalen of de partij, die critici een vehikel van fundamentalistische moslims noemen, een centrum is van ‘anti-seculiere’ activiteiten. Een verbod op de AK-partij zou tot een diepe politieke crisis kunnen leiden.

Een uitspraak wordt verwacht tussen nu en eind augustus. (Reuters, AP)