Nederlandse fraudeurs op cd

Op een cd-rom met gegevens van geheime bankrekeningen in Liechtenstein staan de namen van negentien Nederlandse belastingvluchtelingen en twee Nederlandse bedrijven. Dit heeft staatssecretaris De Jager (Economische Zaken, CDA) in een brief aan de Kamer laten weten. De cd-rom is in bezit van de Duitse belastingdienst. Deze maakte begin dit jaar bekend dat een ex-medewerker van de Liechtensteinse LGT Bank in 2006 voor 4,2 miljoen euro de gegevens van geheime rekeningen had verkocht aan de Duitse Veiligheidsdienst. Er zouden 1.400 namen van rekeninghouders op de cd-rom staan. Liechtenstein heeft een zeer strikt bankgeheim en is in Europa populair voor belastingontduiking. De Belastingdienst komt steeds meer zwartspaarders op het spoor, door de toename van informatie-uitwisseling tussen de EU-lidstaten. Veel spaarders hebben daarom alsnog hun buitenlandse rekening bij de fiscus opgegeven. (NRC)