Man leeft langer door warm weer

De levensverwachting van vooral mannen is in Nederland de afgelopen vijf jaar sterk gestegen. Dat komt vooral door de warmere winters. Mensen krijgen dan minder snel een ziekte waaraan ze overlijden. Dat heeft het CBS gisteren bekendgemaakt. In 2002 werden mannen gemiddeld 76 jaar, vorig jaar was dat opgelopen naar 78 jaar. De levensverwachting bij vrouwen nam minder sterk toe: van 80,5 tot 82 jaar. Volgens het CBS draagt minder roken, meer bewegen en de betere behandeling van hart- en vaatziekten ook bij aan de hogere gemiddelde leeftijd. Ook het dalende aantal verkeersdoden draagt bij aan de betere levensverwachting. In de jaren zeventig vielen er ruim 3.000 doden per jaar in het verkeer, vorig jaar 791. De levensverwachting in Nederland ligt rond het gemiddelde niveau in Europa. De langste levensverwachting hebben inwoners van Frankrijk en Spanje, door het kleine aantal vrouwen dat in die landen rookt. (NRC)