`Leonardo da Vinci haalde ideeën uit Chinese boeken`

londen, 29 juli. In Groot-Brittannië is deze maand een boek verschenen van een Britse amateurhistoricus die beweert dat Leonardo da Vinci`s tekeningen van machines een Chinese oorsprong hebben. De auteur, Gavin Menzies, veroorzaakte eerder in 2002 discussie met zijn bewering dat Chinese zeevaarders Amerika eerder aandeden dan Christopher Columbus. Dit keer schrijft hij dat in het jaar 1434 een Chinese ambassadeur paus Eugenius IV heeft opgezocht en hem Chinese manuscripten heeft geschonken. Da Vinci zou er driedimensionale tekeningen van hebben gemaakt. Diverse wetenschappers doen de theorie af als onzin, maar Menzies zet zijn argumenten kracht bij door afbeeldingen van een serie wapens en landbouwwerktuigen uit het China van 1313 te vergelijken met tekeningen van Da Vinci. Martin Kemp, Da Vinci-kenner en kunsthistoricus aan de Oxford University, zegt in de toekomst bij de bestudering van manuscripten over Da Vinci op te zullen letten of deze toegang heeft gehad tot Chinees materiaal.