Karadzic was in Wenen, als genezer!

Groot nieuws in Oostenrijk: Karadzic werkte ook als wonderdokter in Wenen.

Het verhaal blijkt niet waar, maar Oostenrijkse kranten geven dat maar moeilijk toe.

‘Karadzic was vaak in Wenen’, kopte het boulevardblad Kurier afgelopen vrijdag. Die kop was de ouverture van een drie dagen durend onthullingenfestijn over het vermeende verblijf van Radovan Karadzic als alternatief genezer in de Oostenrijkse hoofdstad. Karadzic zou als wonderdokter niet alleen praktijk hebben gehouden in Belgrado, onder de naam Dragan Dabic, maar ook in Wenen, als ‘Opa Pera’ in 2006-2007.

Meerdere Oostenrijkse oud-patiënten van ‘Pera’ zeiden Karadzic te herkennen van de foto’s die vorige week opdoken van de in Belgrado gearresteerde ‘Dragan Dabic’. Bij Vesna J., een huisvrouw uit de Märzstrasse in de wijk Rudolfsheim-Fünfhaus, liepen achteraf de koude rillingen over haar rug toen ze zich herinnerde hoe het beest uit de Balkan twee jaar geleden haar wervelkolom had gemasseerd, zo beschreef Kurier.

Het concurrerende blad Österreich sloeg terug met een paginagroot interview met de arme Vesja, die zich zo nietsvermoedend had laten kneden. Om de authenticiteit van het verhaal te onderstrepen kreeg de lezer de slippers van de massamoordenaar te zien – die er overigens redelijk onschuldig uitzagen. Vervolgens liet de kwaliteitskrant Der Standard twee gepensioneerden aan het woord, die zworen oog in oog te hebben gestaan met de oud-president van de Servische Republiek – met foto en al.

Op zaterdag tekende zich in de Weense kranten een consensus af over wat er was gebeurd: Karadzic zou als wonderdokter achttien maanden in onderhuur hebben gezeten in de Märzstrasse in de Oostenrijkse hoofdstad. In mei 2007 zou de voortvluchtige oorlogsmisdadiger zelfs in aanraking zijn gekomen met de Oostenrijkse politie. Een speciale politie-eenheid zou de oude man min of meer toevallig op het spoor zijn gekomen. Maar nadat deze zijn Kroatische paspoort toonde, liet de politie hem weer lopen. „Die blunder zal nog voor wereldwijde kritiek zorgen”, voorspelde de krant Österreich .

Hoogtepunt van de klucht: Kurier schreef dat de naam in het paspoort van Opa Pera, Petar Glumac, nooit echt kon zijn. Glumac is een Servisch woord en betekent ‘toneelspeler’, en zo heten mensen niet. Een anonieme ‘expert’ kwam aan het woord die vaststelde: „Niemand in het voormalige Joegoslavië heet zo.” Hoe had de politie deze nepnaam zomaar voor waar kunnen aannemen? Vijf minuten googlen had kunnen aantonen: alleen in Kroatië al staat zes keer de naam Petar Glumac in het telefoonboek; in Belgrado vind je er drie. Toch sloeg Kurier zichzelf hard op de borst en stak de draak met de concurrentie, die geprobeerd had „het hele verhaal als een krantenleugen af te doen”.

Zondag was het de beurt aan de commentatoren. Terwijl het op chatsites vooral ging om de „blamage voor de Oostenrijkse politie”, gaf de hoofdcommentator van de rechtse Kronen Zeitung een andere wending aan het verhaal. Hij vroeg zich af waarom de oorlogsmisdadiger zich „uitgerekend het asielzoekersparadijs Wenen” had uitgezocht. Antwoord: daar genoot Karadzic de bescherming van de „liberale, rode en groene moraalridders”.

Toen, opeens, meldde zich zondag de echte Petar Glumac, een geneeskundige zonder artsendiploma uit de Servische Banat-regio, die af en toe in Wenen verblijft en sterk lijkt op de het Dragan Dabic-personage van Karadzic. Lange baard, rare bril.

De op het verkeerde spoor gezette Oostenrijkse kranten restte maandag weinig anders dan deze man maandag snel tot ‘dubbelganger’ van Karadzic te bombarderen. Dit ondanks het feit dat deze ‘dubbelganger’ vijftien jaar ouder en tien centimeter langer is dan Karadzic.

Een krantenleugen dus? De redacties zijn nog steeds sceptisch. „Velen”, zo schreef Kurier gisteren, „geloven in de afleidingsmanoeuvres van de Kroatische dan wel Servische geheime dienst.”

Misschien is het wel aannemelijker dat de Balkan eigenlijk al ergens in Wenen begint, zoals de Oostenrijkse generaal Metternich (1773 - 1859) ooit zei.

    • Norbert Mappes-Niediek