Internet Weblog van de dag

Dichte smog in Peking. A Chinese resident cycles along a major road in heavy smog in Beijing in this December 2, 2004 file photo. How to enlist nations such as China or India in the fight against climate change is a big question hampering U.N. efforts to extend the Kyoto Protocol, which binds almost 40 industrial nations to cut emissions of heat-trapping gases until 2012. Picture taken December 2, 2004 To match feature ENVIRONMENT CLIMATE. REUTERS/Claro Cortes/Files REUTERS

Joggen in Peking. Correspondente Bettine Vriesekoop schrijft over de smog in Peking:

‘Nog twee weken te gaan en ondanks alle milieumaatregelen hangt er nog steeds een dikke laag smog boven Peking. ,,We komen 48 uur voor aanvang van het toernooi met een noodscenario”, zei milieuautoriteit Li Xin tijdens een persconferentie. Li lichtte de maatregelen niet toe, maar iedereen vermoedt dat 90 procent van de auto’s van de weg wordt gehaald. Maar wie wel eens in de aangrenzende provincie Hebei is geweest, weet dat de smog daar zo dicht is dat je nog geen 20 meter ver kan zien. Het is er vergeven van de chemische industrie en daar heeft Peking natuurlijk ook last van. Inmiddels is bekend dat 300 fabrieken in Hebei tijdens de Spelen worden gesloten; dat lijkt een draconische maatregel, maar is een druppel op een gloeiende plaat als je bedenkt dat er in Hebei duizenden vervuilende fabrieken staan,die gewoon blijven draaien.

Momenteel is het heet, vochtig en mistig in Peking. Een stukje joggen is een aanslag op je gezondheid, laat staan dat je een topprestatie kunt leveren. Directeur van het milieubureau Du Shaozhong draaide het op de persconferentie handig om: smog hoeft volgens deze milieubaas nog niet te betekenen dat de luchtkwaliteit slecht is. Alleen ademen gaat een beetje moeilijk…’

Lees meer over de smog in Peking op nrc.nl/china