Impasse Zimbabwe

De onderhandelingen tussen de Zimbabweaanse regeringspartij Zanu-PF en oppositiepartij MDC zijn gisteren afgebroken wegens onverzoenbare voorwaarden voor een machtsdeling. Dat hebben diplomatieke bronnen bij de onderhandelingstafel in Zuid-Afrika gemeld.

Vertegenwoordigers van Zanu-PF en MDC begonnen vorige week donderdag met hun overleg dat officieel bedoeld is om een einde te maken aan de politieke en economische crisis in Zimbabwe. President Robert Mugabe verzekerde zich eind vorige maand via een systematische geweldscampagne van een vijfde opeenvolgende termijn, met verkiezingen die werden geboycot door de oppositie. Mugabe en MDC-leider Morgan Tsvangirai besloten naderhand alsnog tot overleg over een machtsdeling.

Het grootste struikelblok is de vraag wie er aan het hoofd komt te staan van een eventuele regering van nationale eenheid, aldus betrokkenen bij het overleg. Tsvangirai heeft gezegd dat hij zichzelf als legitiem staatshoofd beschouwt op basis van zijn zege bij de eerste kiesronde in maart. Mugabe houdt naar verluidt vast aan zijn eis dat hij staatshoofd met uitvoerende macht blijft. Tsvangirai zou wel bereid zijn om vicepresident te worden, maar alleen indien hij uitvoerende bevoegdheden krijgt. (Reuters, AP)

Reportages uit Zimbabwe op nrc.nl/zimbabwe