Humanitaire crisis in Griekenland bij opvang illegalen

Athene, 29 juli. De Griekse autoriteiten hebben een ”humanitaire crisis” gecreëerd door honderden illegale immigranten onder mensonterende en medisch onverantwoorde omstandigheden op te sluiten in een opvangcentrum op het eiland Lesbos. Volgens de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen zitten de immigranten, van wie de meesten afkomstig zijn uit Afghanistan, in vochtige kamers die ze om de paar dagen slechts een half uur mogen verlaten. Sommige asielzoekers lijden aan tuberculose of aan een huidziekte, met een groot risico op besmetting. Het kamp, waar tot juni ongeveer 150 mensen werden opgevangen, telt nu achthonderd bewoners. Er is één arts beschikbaar. Vorig jaar is het aantal illegalen dat via Griekenland de Europese Unie probeert te bereiken officieel verdrievoudigd tot ongeveer 10.000, volgens deskundigen liggen de werkelijke getallen veel hoger.