Hirsi Ali mag getuigen laten horen in zaak beveiliging

Ayaan Hirsi Ali mag getuigen laten horen in de strijd die ze met de overheid voert over haar beveiliging. Dat heeft de rechtbank Den Haag gisteren bekendgemaakt.

Voormalig Kamerlid Hirsi Ali (VVD) had verzocht om het horen van acht getuigen, onder wie voormalig vicepremier Gerrit Zalm en Tjibbe Joustra, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Hirsi Ali, sinds 2006 werkzaam bij een Amerikaanse denktank, wordt al jaren bedreigd wegens haar kritische uitlatingen over de islam. Volgens haar is de Nederlandse staat na haar politieke loopbaan verantwoordelijk gebleven voor haar bescherming. Dat zou haar zijn toegezegd, nog voordat ze stopte als Kamerlid.

In oktober vorig jaar stopte minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) de financiering voor haar beveiliging in het buitenland. Volgens de bewindsman, gesteund door de Kamer, kan de staat niet eindeloos verantwoordelijk worden gehouden voor Hirsi Ali’s veiligheid. Ze wordt alleen nog beveiligd als ze in Nederland is. Daarbuiten is ze afhankelijk van de landen die ze bezoekt, haar werkgever en particuliere fondsen.

Hirsi Ali had verzocht om het horen van acht getuigen. Behalve Zalm en Joustra gaat het om twee medewerkers van de NCTb, een ambtenaar van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, de voormalig politiek assistent van Zalm en twee van haar eigen medewerkers. De rechtbank heeft besloten om, in overeenstemming met de standaardprocedure, in eerste instantie maar vijf getuigen toe te staan. Hirsi Ali mag zelf kiezen. Volgens haar advocaat is die keus al gemaakt, maar wil Hirsi Ali niet bekendmaken wie het zijn. Als zij na verhoor van deze vijf denkt dat andere getuigen nodig zijn, moet zij opnieuw een aanvraag indienen bij de rechter-commissaris. De verhoren, die openbaar zijn, vinden dit najaar plaats.

Een interview met Hirsi Ali over haar beveiliging staat op nrc.nl/binnenland