Gilani: dit is Pakistans eigen oorlog

De Pakistaanse premier Yousuf Gilani heeft gisteren bij zijn eerste bezoek aan Washington de steun van de nieuwe regering in Islamabad toegezegd aan de strijd tegen het terrorisme. Volgens hem is dat niet alleen een strijd van de VS, maar ook een van Pakistan zelf.

„Dit is onze eigen oorlog. Dit is een oorlog tegen Pakistan. [..] Ik heb mijn eigen leider, Benazir Bhutto, verloren door de militanten”, zei Gilani tijdens een persconferentie met president Bush in het Witte Huis. Bush prees de regering-Gilani, die in maart aan de macht kwam na een verkiezingsoverwinning van Bhutto’s Pakistaanse Volkspartij. Hij zei dat de Amerikaanse regering de „sterke woorden” waardeert die Gilani uitsprak tegen „de extremisten en terroristen die niet alleen ons schaden, maar ook mensen in Pakistan geschaad hebben”.

De Amerikaanse regering heeft Gilani de afgelopen maanden met argusogen gevolgd in zijn pogingen om te onderhandelen met de stammen in het grensgebied met Afghanistan, waar de top van Al-Qaeda en andere moslimextremisten zich zouden schuilhouden. Sinds het begin van die gesprekken is het aantal aanvallen door extremisten vanuit die gebieden tegen doelen in Afghanistan sterk gestegen. Bush kon gemakkelijker zaken doen met Musharraf, die, toen hij nog president én legerleider was, koos voor een militaire lijn tegen de extremisten.

Gilani ontmoette Bush enkele uren nadat bij een vermoedelijk Amerikaanse raketaanval op een madrassa (koranschool) in het tribale gebied Zuid-Waziristan zes doden waren gevallen. In een interview met CNN zei de premier gisteren dat Pakistan een Amerikaanse aanval „zeker” als een schending van de Pakistaanse soevereniteit zou beschouwen. Als de CIA meer informatie zou delen met Pakistan, zou het land de extremisten prima zelf kunnen aanpakken, aldus Gilani. Maar, zei hij, „de Amerikanen zijn een beetje ongeduldig”.

Bush zegde gisteren 115 miljoen dollar voedselhulp toe aan Pakistan, dat lijdt onder de sterk gestegen voedsel- en brandstofprijzen en een hoge inflatie. Ook overweegt het Congres om 226 miljoen uit het antiterrorismebudget voor Pakistan te reserveren voor de verbetering van Pakistaanse F-16’s. Tegenstanders wijzen erop dat Pakistan die gevechtsvliegtuigen zelden inzet in de strijd tegen terreur, maar vooral gebruikt als militair tegenwicht tegen aartsrivaal India. (AP, Reuters)