Film van de dag

Jake Gyllenhaal (links) als Donnie Darko in de gelijknamige film. James Duval zit verstopt in het konijn. RTL Nederland, Foto: Donnie Darko Deze foto is vrij van rechten voor publicatie bij redactionele artikelen. Naamsvermelding fotograaf verplicht: A-film

Donnie Darko. Deze intrigerende debuutfilm van regisseur Richard Kelly werd meteen jubelend besproken en bouwde al snel een grote cultreputatie op.„How does it feel to have a wacko for a son?” vraagt Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) aan zijn liefdevolle moeder. „It feels wonderful”, antwoordt ze in alle oprechtheid. Donnie is geen gewone adolescent met wat kleine puberprobleempjes. Hij is depressief, schizofreen, heeft een levensgroot konijn als vriend en ziet parallelle werelden. De film zelf reist ook door de tijd. De jaren tachtig worden door Kelly (1975) liefdevol geëvoceerd, met verwijzingen naar films als Back to the Future, E.T. en de doemmuziek van begin jaren tachtig (Echo & The Bunnymen).Deze curieuze vermenging van highschool-film, sciencefiction en sitcom is uiterst fascinerend. (Richard Kelly, 2001, VS), RTL 7, 20.30-22.45u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg