Energieprijs drukt winst AkzoNobel

Verf- en chemieconcern AkzoNobel heeft last van de slechte economische omstandigheden en de hoge grondstof- en energieprijzen. De winst daalde het afgelopen kwartaal en het bedrijf heeft de winstverwachting voor dit jaar verlaagd. Dat maakte het concern vanochtend bekend bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar.

De nettowinst bedroeg in het tweede kwartaal 184 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar was de winst nog 225 miljoen euro. De omzet groeide het afgelopen kwartaal wel, met 2 procent tot 3,87 miljard euro.

Financieel topman Keith Nichols benadrukte vanochtend bij de presentatie van de cijfers dat de „onderliggende resultaten” wel goed zijn. „We halen goede resultaten in deze moeilijke economische omstandigheden.” Ook analisten zien volgens hem dat het bedrijf, ondanks de dalende winst, goed presteert.

Maar op de Amsterdamse beurs leidden de resultaten van het verf- en chemieconcern tot een fors verlies. Het aandeel AkzoNobel stond rond het middaguur op 37,98 euro, een verlies van ruim 11 procent in vergelijking met de slotkoers van gisteren.

Vooral het onderdeel decoratieve verven deed het slecht. De omzet daalde met 4 procent. Volgens Nichols hebben consumenten minder vertrouwen in de economie, waardoor ze minder producten kopen, en niet allemaal „hun huis verven”. In Amerika daalde de omzet van dit onderdeel in dollars met 7 procent.

Naast de teruglopende vraag had AkzoNobel op alle bedrijfsonderdelen last van de lage dollar. Bij het onderdeel industriële verven groeide de omzet met 7 procent, maar dit werd volgens AkzoNobel volledig tenietgedaan door valuta-effecten.

Tijdens een toelichting zie financieel topman Nichols dat hij verwacht dat de hoge grondstofprijzen ook volgend jaar nog zullen aanhouden. Het bedrijf zal daarom prijsverhogingen doorvoeren. AkzoNobel verwacht dit jaar niet het bedrijfsresultaat van vorig jaar te halen. Dat bedroeg toen 1,87 miljard euro.