Een opgezette koe en drie flessen drank

Er was vooraf nogal wat commotie over ontstaan. Bekende Nederlanders die hun favoriete tv-fragmenten kiezen en erover vertellen. Nee, niet Zomergasten, maar het nieuwe KRO-programma Wat keek… . Een regelrechte ‘rip-off’, vond de VPRO. Geen zorgen, dit is ‘echt iets anders’, beloofde de KRO. Wat keek…, de komende twee weken vrijwel dagelijks op tv, trapte gisteren af met als gast BNN-presentatrice Nicolette Kluijver.

En inderdaad, Wat keek... is toch echt iets anders. De uitzending is ingekort tot 25 minuten, het serene zeedecor ingeruild voor een opgezette koe midden in de studio, het beschaafde glaasje water voor drie flessen drank. De presentator had zich zodanig verstopt dat Nicolette alles zelf aan elkaar mocht praten. Ook over overlappende fragmenten hoeft de VPRO zich geen zorgen te maken. De aandacht ging uit naar Barbapappa („ik kijk het nog altijd”), Telekids, Te land ter zee en in de lucht („ik raakte enorm geïnspireerd door dit programma, dit is tv waar we wel weer naar terug mogen”), Sex met Angela en Wonderen bestaan („Ik hoop dat er nog meer bestaat tussen hemel en aarde”). Ondertussen vertelde Nicolette openhartig over haar modellencarrière in Parijs. Dat ze van zichzelf zodanig op haar figuur moest letten dat ze geen champagne dronk (45 calorieën) en daardoor in aanraking kwam met cocaïne; daar word je minder dik van.

Sluitstuk van Nicolette’s tv-avond was de All you need is love kerstspecial. Daarin zagen we haar voormalige buurmeisje Annemiek verrast worden door Robert ten Brink. Die had Annemieks grote liefde uit Gambia naar Nederland laten overvliegen. Maar Nicolette vertelde dat het buurmeisje de Gambiaan, die zijn land nooit eerder had verlaten, al gauw zat was, terwijl híj had gedacht met haar te mogen trouwen. De Afrikaan wilde Nederland niet verlaten, waarna het programma hem tenslotte onder lichte dwang op het vliegtuig terug zette.

Als je dan vijf minuten later op KRO’s Memories Tour d’Amour stuit en ziet hoe de Braziliaan Tiao op verzoek van verloren geliefde Desiree Nederland wordt ingevlogen, kijk je opeens toch met andere ogen naar zo’n man. Was hij wel oprecht, toen hij zei dat hij Desiree „zo bijzonder” vond? Of deed ook hij een stiekeme sollicitatie naar een verblijfsvergunning?

Aan oprechtheid ontbrak het gisteren zeker niet in RTL 4’s De Bloemenstal. Dit reality-programma, bedacht om het gat op te vullen dat RTL Boulevard ’s zomers in de vooravond achterlaat, toont een sterk staaltje human interest. Het concept is eenvoudig, het resultaat – voor wie ervan houdt – de moeite waard. Presentatoren Nicolette van Dam en Winston Gerschtanowitz (die onverwacht goed blijkt in het maken van human interest en zo langzamerhand uitgroeit tot de nieuwe Anita Witzier van RTL 4) vragen klanten bij de bloemenstal voor wie het bloemetje bestemd is. Daarna zien ze wel weer verder. Ongeregisseerde reality dus.

En zo belandde Gerschtanowitz gisteren opeens in de huiskamer van Cor, een echte Jordanees. Eenmaal binnen brandt Cor los: „Ik heb nooit wat gemankeerd, maar sinds het verlies van m’n vrouw kreeg ik alle makkes. Dubbele bypass in m’n been, dubbele liesbreuk, hartoperatie en door een klap met een vuurpijl m’n been eraf. Ze hebben me helemaal stukgesneden. Maar ik blijf vrolijk hoor, ik hou van het leven.”

„En ook van m’n Truusie heb ik altijd gehouden. ‘Niet aan m’n Truusie kommen’, zei ik altijd. ‘want ik sla je de grond in’. Maar ja, de laatste paar jaar werd ze ziekelijk. In het ziekenhuis overal slangen. Op de intensive care de duurste injecties, maar het ging niet meer. En toen heb ik met een stuk ijzer” – Cor begint te wenen – „heb ik die chef van die afdeling IC, heb ik achterna gezeten. ‘Jij vuile,smerige moordenaar dat je d’r bent. Je hebt m’n vrouw doodgemaakt!’ Emoties hè. Hártverscheurend. En jij bent eh, ja hoe heet je ook al weer. Winston… eh… papapam? Ja, zie je wel. Ik ken je van de tv .”

    • Freek Schravesande