Duo stapt op bij worstelend Alcatel-Lucent

Het duo dat het Frans-Amerikaanse bedrijf voor telecomapparatuur Alcatel-Lucent leidt, vertrekt dit jaar onder druk van tegenvallende resultaten.

De Amerikaanse bestuursvoorzitter Patricia Russo en de Franse president-commissaris Serge Tchuruk trekken consequenties uit het zesde achtereenvolgende kwartaalverlies sinds de fusie tussen Alcatel en Lucent eind 2006. Vanmorgen maakte het bedrijf bekend dit voorjaar netto 1,1 miljard verlies te hebben gemaakt, aanzienlijk meer dan de 115 tot 135 miljoen die analisten hadden verwacht. Vorig jaar bedroeg het verlies in hetzelfde kwartaal 586 miljoen euro. Van enige verbetering was dus geen sprake. Bovendien daalde de omzet nu met 5,2 procent naar 4,1 miljard euro.

Eind mei hadden de aandeelhouders op hun vergadering in Parijs al maatregelen genomen om het vertrek van Russo en Tchuruk voor te bereiden. Naar verluidt konden zij niet met elkaar overweg. Dat zou een belangrijkste rol spelen in de organisatorische problemen in de fusiegroep. Analisten beschouwen de fusie nu als een strategische fout.

De Amerikaanse Russo kreeg in december 2006 de dagelijkse leiding over de combinatie Alcatel-Lucent nadat zij met Alcatels topman Tchuruk, die op het punt stond met pensioen te gaan, de fusie had voorbereid. Vanaf het begin draaide de combinatie niet. Alcatel-Lucent leed verlies, verloor op de Parijse beurs in 2007 54,6 procent van zijn waarde en in de eerste helft van dit jaar opnieuw meer dan 20 procent. Saneringsplannen volgden elkaar op, waarvan de laatste nauwelijks in gang is gezet. Tot 2009 schrapt Alcatel-Lucent wereldwijd 16.500 banen, waarvan 1.800 in Frankrijk.

Russo was de enige vrouw aan de leiding van een bedrijf uit de CAC-40 – de index van de grootste beursgenoteerde Franse bedrijven. Zij vertrekt uiterlijk aan het einde van dit jaar, zo maakte Alcatel-Lucent vanmorgen bekend. Als ze voor die tijd weg is, krijgt Russo een vertrekpremie van minimaal 3 miljoen euro, vermeerderd met variabele beloningen. In mei beperkte de aandeelhoudersvergadering de gouden handdruk, maar die nieuwe afspraken gaan pas in 2009 in.

Tchuruk vertrekt al op 1 oktober. Als voorzitter van de raad van commissarissen krijgt hij geen vertrekpremie, wel een ‘presentiegeld’ van 100.000 euro.

Op de beurs in Parijs viel het vertrek van de tandem Russo-Tchuruk vanmorgen goed. Het aandeel was rond het middaguur met 4 procent gestegen tot 4,40 euro.