Damien Hirst gaat nieuw werk veilen

Damien Hirst heeft 223 nieuwe kunstwerken gemaakt voor een veiling in Londen. Topstuk wordt Het gouden kalf, een stiertje op sterk water met gouden hoeven en een gouden schijf tussen de hoorns.

Dat heeft het veilinghuis Sotheby’s gisteren bekendgemaakt. Het stiertje zal naar verwachting tussen de 10 en 15 miljoen euro opbrengen. De totale opbrengst van de veiling op 15 en 16 september in Londen wordt geschat op 100 miljoen euro. Het is uniek dat een veiling met nieuw werk van één kunstenaar wordt gehouden.

In de kunstmarkt is op het initiatief van Hirst met scepsis gereageerd, omdat nieuw werk traditioneel door de kunstenaar zelf wordt verkocht of via diens vaste galerie. Veilingen worden gezien als riskant voor nieuw werk, omdat de prijzen onvoorspelbaar zijn. Zeker als een werk onverkocht blijft, kan dit grote gevolgen hebben voor de kunstenaar en diens marktwaarde. Veel galeries verbieden daarom kopers hun aanschaf binnen een bepaalde periode te laten veilen, of eisen een recht tot terugkoop.

De Gagosian Gallery zegt in een reactie op de veiling dat ze in hun verhouding met Damien Hirst geleerd hebben „het onverwachte te verwachten”. „Hij kan er op rekenen dat we in de zaal zullen zitten, klaar om te bieden.” Ook Jay Jopling van de Londense galerie White Cube ziet in Hirst een „sjablonenbreker”. „Ik heb hem bijgestaan in al zijn ondernemingen, inclusief zijn verkenningen in de veilingwereld, die zeker hebben geholpen om zijn markt te verbreden. En ondanks 8601 foutloze diamanten hebben we nooit een traditioneel huwelijk gehad.” Joplin doelt op Hirsts met diamanten ingelegde mensenschedel For the Love of God die via zijn galerie werd verkocht voor meer dan 60 miljoen euro. Hirst zelf ziet de veiling als een „democratische manier om kunst te verkopen”.

„Interessant om te zien hoe het in september gaat”, zegt Jussy Pylkanen, directeur van Christie’s Europa, Sotheby’s concurrent. „Op het moment hebben we geen plannen om iets vergelijkbaars te doen. Het kan ook alleen maar met een kunstenaar met wereldwijde reputatie als Hirst en Jeff Koons.”

De werken zullen vanaf 5 september tien dagen te zien zijn op een expositie bij Christie’s in Londen. Artistieke verrassingen zijn niet waarschijnlijk, zoals Christie’s in zijn aankondiging al een beetje aangeeft door het aanbod te beschrijven als „nieuwe en opwindende variaties op de sleutelthema’s die Hirsts werk tot nu toe kenmerken”. Uit het overzicht blijkt dat er de afgelopen tijd in Hirsts atelierfabriek in Zuid-Engeland nog meer schilderijen van vlindervleugels met stippen van gecentrifugeerde verf zijn gemaakt. En door Hirsts medewerkers zijn heel wat dieren (zoals zebra’s en veulens) in formaldehyde geplaatst. De titel van de veiling is een echte Damien Hirst die ironisch verwijst naar kunst los van geld en materie: Beautiful inside my head for ever. Een troost, als zijn kunst straks hangt bij verzamelaars tot in Rusland en Azië toe.

    • Dirk Limburg