Bush stemt in met executie legerkok

De Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren toestemming gegeven voor de executie van een Amerikaanse militair. Het is voor het eerst sinds 51 jaar dat een president van de Verenigde Staten de terdoodveroordeling van een Amerikaanse soldaat goedkeurt.

Private Ronald A. Gray (42), een voormalige legerkok op de militaire basis Fort Bragg, nabij Fayette in North Carolina, werd in april 1988 door een militaire rechtbank ter dood veroordeeld voor twee moorden, een poging tot moord en drie verkrachtingen. Een burgerrechtbank veroordeelde hem, eveneens in 1988, tot meerdere malen levenslang voor twee moorden en vijf verkrachtingen. Gray zit sindsdien in een dodencel in een militaire gevangenis in de zuidelijke staat Kansas.

Volgens Amerikaans militair recht moet de president, die tevens opperbevelhebber is van het leger, toestemming geven voor de executie van Amerikaanse soldaten. De krijgsraad diende hiertoe in 2005 een verzoek in.

Dat nu pas een besluit is genomen, komt deels door het moratorium dat vorig jaar in diverse staten werd afgekondigd op executies met een injectie, nadat twijfel was gerezen over de effectiviteit en pijnloosheid van de methode. In april bepaalde het Hooggerechtshof echter dat de dodelijke injectie een wettig middel is om de doodstraf te voltrekken, waardoor de executies konden worden hervat.

„Hoewel het goedkeuren van een terdoodveroordeling voor een lid van onze strijdkrachten een ernstig en moeilijk besluit is, is de president ervan overtuigd dat de feiten in deze zaak geen twijfel laten dat de veroordeling juist is en rechtvaardig”, aldus een woordvoerder van Bush.

Dwight Eisenhower (1953-1961) was de laatste president die toestemming gaf (in 1957) voor de executie van een Amerikaanse militair. De soldaat, die was veroordeeld voor verkrachting en poging tot moord op een elfjarig meisje, werd in 1961 opgehangen. (AP, Reuters, BBC)