Beste resultaat ooit voor DSM

Chemieconcern DSM heeft het afgelopen jaar het beste resultaat in de geschiedenis van het bedrijf gehaald. Het bedrijf heeft de winstverwachting voor dit jaar nog verder verhoogd. Dat maakte het chemieconcern uit Heerlen vanochtend bekend bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal.

De nettowinst over het afgelopen kwartaal bedroeg 193 miljoen euro, ruim vier keer zoveel als hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Toen bedroeg de winst 47 miljoen euro. De omzet bedroeg het afgelopen kwartaal 2,5 miljard euro, een stijging van twaalf procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De winst van DSM werd vooral behaald bij het onderdeel Nutrition, dat onder meer vitamines produceert. Het bedrijf profiteerde van een grotere vraag naar vitamines en sterk gestegen verkoopprijzen. In 2003 nam DSM de vitaminetak over van het Zwitserse bedrijf Roche. Daarmee werd het een van de grootste bedrijven in vitamines. Concurrenten van DSM in de vitaminemarkt, met name in China, moesten het afgelopen jaar fabrieken stilleggen vanwege milieu- en veiligheidseisen.

Ook het onderdeel van DSM dat kunstmest produceert maakte het afgelopen kwartaal meer winst dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De vraag naar kustmest is groot, waardoor de verkoopprijzen hoog zijn, volgens het bedrijf. Desondanks wil DSM de kunstmesttak nog steeds verkopen. Het onderdeel past niet meer in de strategie van het bedrijf, dat zich vooral wil concentreren op voedings- en gezondheidsproducten en hoogwaardige materialen.

Ondanks de goede resultaten heeft ook DSM last van de hoge grondstofprijzen, de gestegen energiekosten en de zwakke Amerikaanse dollar. De grondstof- en energiekosten stegen afgelopen kwartaal met 150 miljoen euro en de koers van dollar ten opzichte van de euro kostten het bedrijf circa 25 miljoen euro.

Maar deze extra kosten werden volgens DSM ruimschoots gecompenseerd door de hogere verkoopvolumes en gestegen verkoopprijzen. DSM verwacht ook de rest van het jaar te profiteren van sterke vraag en hoge prijzen. Daarom heeft het concern de winstverwachting voor dit jaar verhoogd met circa 100 miljoen. DSM verwacht nu dat het bedrijfsresultaat dit jaar uit zal komen op ongeveer 970 miljoen euro.

Op de Amsterdamse beurs werden de resultaten van DSM goed ontvangen. Analisten vreesden vooraf dat chemieconcern DSM veel last zou hebben van de hoge grondstof- en energieprijzen en de slechte economische omstandigheden.

Rond het middaguur stond het aandeel op 38,50 euro, een stijging van bijna 8 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren.