‘Barbaarse’ investeerders vertrekken uit Amsterdam

Private-equityhuis KKR trekt zich terug van de Amsterdamse beurs. Tegelijk laat ze een langgekoesterde wens in vervulling gaan.

Zelfs de barbaren lijden onder de kredietcrisis.

Private-equityinvesteerder Kohlberg Kravis & Roberts (KKR) kondigde gisteren aan de twee jaar geleden met veel tamtam geïntroduceerde notering aan de Amsterdamse beurs op te heffen. Reden volgens medeoprichter George Roberts: „We zijn teleurgesteld in de notering.” Zijn collega en medeoprichter Henry Kravis: „Er is een gebrek aan liquiditeit in Amsterdam.” Er wordt dus te weinig gehandeld, volgens KKR.

De teleurstelling is begrijpelijk. Aandelen in KKR Private Equity (KPEI) werden in 2006 voor 25 dollar per aandeel in de markt gezet. Afgelopen weken daalde de waarde van het aandeel tot 10,30 dollar, ruim 60 procent lager dan de introductiekoers.

KKR is niet het enige private-equitybedrijf dat zijn heil op de beurs zocht. Eerder al gingen Blackstone, Fortress Investment Group, GKG Partners en Och-Ziff Capital Management Group hen voor. Al deze fondsen staan, net als KPEI, inmiddels veel lager dan bij de oorspronkelijke uitgifte.

Kravis en Roberts zijn veteranen op Wall Street en de uitvinders van de leveraged buyout, de met vreemd vermogen gefinancierde overname. In 1988 verwierven zij faam met de overname van RJR Nabisco, een levensmiddelen- en tabaksbedrijf, voor 25,1 miljard dollar, destijds een absoluut record voor een private-equityovername. Verslaggevers Bryan Burrough en John Helyar van The Wall Street Journal beschreven de overname in het boek Barbarians at the Gate, dat zou uitgroeien tot een klassieker over de hebzucht op Wall Street in de jaren tachtig. De barbaren uit de titel waren Kravis en Roberts.

Kravis en Roberts zouden Kravis en Roberts niet zijn als ze de huidige ‘nederlaag’ niet direct in hun eigen voordeel zouden omzetten. Het vertrek van de Amsterdamse beurs gaat gepaard met een notering aan de beurs van New York. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van het tweetal in vervulling. In mei vorig jaar kondigden ze een notering aan de New York Stock Exchange al aan, toen nog met het idee om 1,25 miljard dollar uit de markt te halen. Maar door de kredietcrisis die de markt voor overnames heeft lamgelegd, zagen ze daarvan af. Tot nu.

Deze keer is de aanstaande notering in New York geen traditionele aandelenemissie bedoeld om geld op te halen. Dat kan ook bijna niet omdat de kredietcrisis het animo bij geldschieters tot het nulpunt heeft teruggebracht. Kravis en Roberts willen de deal daarom met gesloten beurzen regelen. Het doel is vooral om KKR van een nieuwe structuur te voorzien, zodat KKR toegang krijgt tot nieuwe markten om later kapitaal op te halen voor overnames. Als de notering in New York een feit is – de verwachting is dat die in november rond zal zijn – kan KKR altijd nog emissies doen om geld op te halen.

De huidige aandeelhouders in hun Amsterdamse fonds (KKR Private Equity Investments, KPEI) krijgen in ruil voor hun aandelen aandelen in KKR terug. Ze krijgen in totaal een belang van 21 procent in het nieuwe KKR. Kravis en Roberts houden met hun medewerkers zelf 79 procent van de aandelen. Voor de huidige aandeelhouders van KPEI is dat een signaal dat Kravis en Roberts vertrouwen hebben in de toekomst van het nieuwe fonds.

Voor de huidige KPEI-aandeelhouders is de deal er op het eerste gezicht eentje om niet te versmaden. De waarde die zij voor hun aandelen KPEI krijgen (omgerekend 19,20 dollar) van KKR ligt 83 procent boven de slotkoers van vrijdag. Het aandeel KPEI schoot gisteren dan ook met 32 procent omhoog in Amsterdam. Toch waardeert KKR het Amsterdamse fonds lager dan de intrinsieke waarde van het fonds (3,9 miljard dollar in plaats van 4,6 miljard). De waarde van een aandeel KPEI zou daarmee op 22,25 dollar moeten staan, in plaats van 19,20.

Ook daar heeft KKR een oplossing voor bedacht. Deel van de overeenkomst is dat KKR aanvullende betalingen zal doen aan de huidige KPEI-aandeelhouders als het nieuwe aandeel KKR in New York niet binnen drie jaar op 22,25 dollar staat.

Per saldo heeft KKR na twee jaar dan toch wat het wilde. En de aandeelhouders van KPEI nemen weliswaar een verlies ten opzichte van de introductiekoers, maar gezien het sentiment in de markten is dat zeer beperkt.

Grote verliezer lijkt de Amsterdamse beurs te zijn. De onlangs opgerichte private-equityindex verliest een van zijn toonaangevende spelers. De barbaren kwamen via de poort, maar ze verlaten het strijdtoneel via de zijdeur.

Breaking Views: pagina 13

    • Egbert Kalse