Baat bij een derde bal?

Baat bij een derde bal? Mary Roach stelt in Bonk (Canongate, €22,–) vele bizarre facetten van de seksualiteit op wetenschappelijke wijze aan de orde, en zij weet Atte Jongstra te verbijsteren. ‘Op lust doet Bonk geen beroep. Wel op een gevoel van verbijstering, en met succes. Ik bedoel niet de door de broeders en zusters van de EHBO in de menselijke anus aangetroffen anusvreemde objecten: een rode biet, een koeiehoorn, een koffersleuteltje – dat is het bekendere werk. Nee, dit uiterst leesbare boek van Roach (die bekendheid verwierf met haar Stiff: The Curious Lives of Human Cadavers) graaft het liefst in de weinig betreden kengebieden van de menselijke lijfgemeenschap, waar vragen worden beantwoord als: wat is de chemische samenstelling van het ejaculaat van de vrouw?; zijn er klaarkomverschillen tussen teleclitoridiennes en paraclitoridiennes?; wie is de Bernard van Clairvaux van de Antimasturbatiekruistocht?; heeft de man baat bij een geïmplanteerde derde bal, desnoods van een varken?; bestaan er vrouwen met een erectie? en hoeveel kracht kost het een penis in te brengen in een vagina die in staat van ontvangst verkeert?”’

Mary Roach stelt in Bonk (Canongate, €22,–) vele bizarre facetten van de seksualiteit op wetenschappelijke wijze aan de orde, en zij weet Atte Jongstra te verbijsteren. ‘Op lust doet Bonk geen beroep. Wel op een gevoel van verbijstering, en met succes. Ik bedoel niet de door de broeders en zusters van de EHBO in de menselijke anus aangetroffen anusvreemde objecten: een rode biet, een koeiehoorn, een koffersleuteltje – dat is het bekendere werk. Nee, dit uiterst leesbare boek van Roach (die bekendheid verwierf met haar Stiff: The Curious Lives of Human Cadavers) graaft het liefst in de weinig betreden kengebieden van de menselijke lijfgemeenschap, waar vragen worden beantwoord als: wat is de chemische samenstelling van het ejaculaat van de vrouw?; zijn er klaarkomverschillen tussen teleclitoridiennes en paraclitoridiennes?; wie is de Bernard van Clairvaux van de Antimasturbatiekruistocht?; heeft de man baat bij een geïmplanteerde derde bal, desnoods van een varken?; bestaan er vrouwen met een erectie? en hoeveel kracht kost het een penis in te brengen in een vagina die in staat van ontvangst verkeert?”’