Atleet Vroemen: ‘Geen versnelde procedure’

Simon Vroemen heeft besloten af te zien van een versnelde procedure bij de tuchtcommissie van de Atletiekunie om zijn dopingzaak aan te vechten. „Ik stop mijn poging om toegelaten te worden tot de Olympische Spelen”, meldt de steepleloper op zijn website.

„Het besluit moet niet worden opgevat als een schuldbekentenis”, schrijft de 39-jarige atleet, die alle tijd wil nemen om zijn ‘zaak’ zorgvuldig voor te bereiden. „Maar ik denk dat ik zo handel in het belang van de Atletiekunie en mijn collega-atleten die zo kort voor de Spelen niet gebaat zijn bij commotie.”

Vroemen werd na zijn verrassende kwalificatie voor Peking op 11 juni in Cottbus positief bevonden bij een dopingtest. Bij hem werd een minimale hoeveelheid van de spierversterker metandienon in de urine aangetroffen. Hij had die test op eigen verzoek laten uitvoeren door de Dopingautoriteit om zijn tijd op de 3.000 meter steeple, ruim onder de olympische limiet, geldig te krijgen.

Eerder deze maand werd Vroemen geconfronteerd met een nieuwe tegenvaller. Toen kwam uit dat hij zichzelf tijdens de Europese kampioenschappen in Göteborg, twee jaar geleden, een infuus had toegediend om een voedselvergiftiging te bestrijden. Ook die handeling bleek in strijd met het dopingreglement.

Maar in Cottbus noch Göteborg heeft Vroemen te kwader trouw gehandeld, zo schrijft hij op zijn website. „Voor een ieder die de zaak ongewenst verder wil opblazen kan ik slechts de essentie van de zaak nogmaals melden: enkele nanogrammen van een anabool middel en een infuus met een zoutoplossing. Op deze essentie word ik graag beoordeeld.”

De twaalfvoudig Nederlands kampioen op de 3.000 meter steeple chase wil zijn carrière schoon beëindigen. „Na de Spelen zal ik des te strijdvaardiger mijn zaak aanhangig maken. Ik zal bewijzen dat je met geruchtmakerij en onzorgvuldige procedures een atleet weliswaar tijdelijk kunt uitschakelen, maar zijn moreel niet kunt breken.”