Asjeblieft geen kwaad woord over Thomas Dekker

Het eerste criterium na de Tour trok gisteren minder publiek dan voorheen. De omstreden Thomas Dekker trok de meeste aandacht. Maar verder in Boxmeer? Feesten en drinken.

Winnaar Koos Moerenhout op het erepodium in Boxmeer, geflankeerd door Andy Schleck (op 2) en Steven de Jongh (op 3). Foto Merlin Daleman Nederland, Boxmeer, 28-07-08 Criterium van Boxmeer. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

De bezoekers van het eerste Nederlandse criterium na de Tour druppelen rond een uur of zes Boxmeer binnen. Even later gaat de reclamekaravaan van start. Enthousiast vullen de toeschouwers hun tassen met zweetbandjes, hoofddoekjes en andere gratis artikelen. Maar de meesten gaat het toch om de komst van Thomas Dekker. Zal de renner die van zijn ploeg Rabobank officieel wegens gebrek aan vorm niet mee mocht naar de Tour aan de start verschijnen in de Spoorstraat?

Gisteren kwam Dekker in het nieuws; de Volkskrant meldde ’s morgens dat de renner in mei van de internationale wielerunie UCI had vernomen dat hij een van de renners was met variabele bloedwaarden, „wat kan wijzen op het gebruik van verboden middelen”.

Daardoor is het in de vooravond nog twijfelachtig of de renner naar Boxmeer zal komen. De meeste wielerliefhebbers langs het parcours gaan ervan uit dat ze hem straks voorbij zullen zien komen. „Dekker? Die rijdt hier gewoon”, zegt toeschouwer Rien Bastiaans vol vertrouwen. „Daar twijfel ik niet aan.” Ook is het publiek ervan overtuigd dat de 23-jarige renner geen verboden middelen heeft gebruikt. „Dat doen Nederlandse wielrenners niet”, meent Koos van der Wiele. „Ze hebben echt wel geleerd van de gevallen in de afgelopen jaren. Daarbij vertrouw ik Thomas Dekker gewoon.” Verderop lopen drie jonge jongens enthousiast langs de hekken van het parcours. „Thomas is geen persoon die zoiets doet, hoor”, zegt Wouter Nellissen stellig, en zijn vriendjes zijn het met hem eens.

Hoewel de meeste renners een kwartier voor het begin van de wedstrijd al bij de start staan, is er nog geen spoor van Dekker. Toch is organisator Berni Rijnen ervan overtuigd dat hij zal verschijnen. En vlak voor de start komt Dekker aangereden. De jonge fans die daarvoor nog aasden op de handtekening van Andy Schleck, de winnaar van het jongerenklassement in de Tour, haasten zich naar hun zojuist verschenen idool.

Dekker geeft een snelle verklaring over de ontwikkelingen van die dag. „Met mijn bloedwaarden is niets bijzonders aan de hand, ik mag gewoon starten”, legt hij uit. „Met de Rabobank heb ik in principe een contract tot juli 2009. Er is inderdaad een gebrek aan vertrouwen en dat komt van beide kanten. Het wordt tijd dat we met elkaar om de tafel gaan zitten. Maar nu rijd ik hier en morgen in Stiphout. En ik hoop natuurlijk dat ik eind september een goed WK zal rijden.” Dan draait hij zich weer om naar zijn fans.

Ondanks de komst van Dekker en de Luxemburgse broers Frank en Andy Schleck is het in Boxmeer lang niet zo druk als in andere jaren. Peter van Dongen, die met zijn twee zonen vanaf een hekje de renners bewondert, heeft daar wel een verklaring voor. „Het zijn de tegenvallende resultaten van de Nederlanders in de Tour. Er gebeurt niets bijzonders meer hè, dan krijg je dat.”

Ook ontbreekt er een echte favoriet bij het criterium. „Wij waren eerst voor Gert-Jan Theunisse, maar die rijdt allang niet meer”, vertelt Marie-Louise van de Berg-Lamé die met haar man voor hun tabakswinkel zit. „Daarna was Boogerd onze favoriet, maar die is er niet meer. We moeten dus op zoek naar een nieuwe lieveling.” Wel zijn ze ervan overtuigd dat een renner uit de ploeg van Rabobank het criterium van Boxmeer gaat winnen. „Rabo is hier de grootste sponsor. Wij vermoeden dat het allemaal doorgestoken kaart is. Let maar op.”

Aan het eind van de Steenstraat interesseert het de mensen niet zoveel wie er wint. Daar staat de stoep volgebouwd met biertafels. Jongeren zijn aan het paaldansen om verkeersborden, oudere mannen hangen drinkend over de hekken en vooral het vrouwelijk publiek danst op de muziek die uit de boxen schalt. De balkons staan vol met jongeren en bij de woningen zonder balkons hangen de bewoners met flessen rosé en blikjes bier uit de ramen. Toch komen Gijs Jacobs en Math Lonen, die aan een biertafel staan met daarop een stuk of tien lege bierblikjes, naar eigen zeggen niet alleen voor het feest. „We komen voor de renners én het feest”, zegt Lonen. Beiden hebben echter geen idee wie er vanavond zal winnen. „Eigenlijk weet ik niet eens wie hier rijdt”, geeft Jacobs toe. „Maar dat komt omdat ik hier pas twee jaar kom. Ik heb dus nog geen idee welke wielrenners hier meedoen”, legt hij verontschuldigend uit.

Uiteindelijk wint inderdaad een Raborenner. Koos Moerenhout, die met een vierde plaats in een etappe de beste Nederlandse prestatie in de Tour neerzette, komt in een sprint met Andy Schleck als eerste over de streep. Steven de Jongh wordt als derde. Vanavond rijden de renners in Stiphout. Daar start behalve Dekker ook Tourwinnaar Carlos Sastre, die gisteren in Aalst het eerste Belgische criterium na de Tour won.

Kijk voor meer foto’s van het criterium op nrc.nl/sport

    • Shari Kiljan