Anti-helden

Vanuit een zwoel Boxmeer begroeten wij u, trouwe luisteraar van Meniscus & Co. Spetterend houden we u op de hoogte van de jongste demarrages in het eerste na-Tourcriterium. Verder veel fijne muziek, de nieuwste nieuwtjes, roddels en achterklap. Maar vooral: achtergronden. Mooi dat u even in onze microfoon wilt bijten, Abraham Ribbel, voorzitter van de NVTZTW. Waar staan de letters voor?

„Nieuwe Vereniging Tegen de Zero Tolerance in het Wielrennen, graag gedaan.”

U komt uit het dierenactivisme, vanwaar de switch naar de wielersport?

„U heeft toch ook drie weken naar die anti-helden op de fiets zitten koekeloeren? U heeft ze daar in Parijs toch ook op dat podium zien staan: een broos Spaans vadertje, een Oostenrijkste hamster, en een grijs gefietste Australiër? De dieren verdienen een beter leven, maar de wielerliefhebber – en reken maar dat ik er een ben – moeten het met drie suffe mutsen doen. En aan wie hebben we dat te danken? Aan die nultolerante Franse ratten die denken met een guillotine overweg te kunnen. Schande. Nultolerantie, het is een mars op krukken.”

Carlos Sastre wordt door de kenners een overtuigend winnaar genoemd. Een mooi en minzaam mens bovendien.

„En brandschoon, naar eigen zeggen. Het ergste is dat ik hem nog geloof ook, gadverdamme. Nog even en hij excuseert zich voor die Touroverwinning. Zo’n jongen gun je toch een paar bloedtransfusies. Daar zal hij van opknappen. Daar zal de Tour van opknappen. Hup, schilderijtjes van de muur, en hang die zakken maar aan de spijker. Alleman.”

U klinkt bijna alsof u de transfusies verplicht wilt stellen.

„De hele boel moet vrij. Groeihormonen, anabolica, epo, eigen bloed, andermans bloed, noem maar op. Onze vereniging heeft als motto: ze moeten pakken om ons te pakken.”

Maakt u zich geen zorgen om de gezondheid van de coureurs?

„Een Tour de France rijden zónder, dat is gezond zeker? Avond na avond tuur ik naar oude videobeelden. Een Jan Ullrich, een Ivan Basso, een Richard Virenque, een Marco Pantani. Die zien er echt niet ongezond uit wanneer ze tegen dertig per uur een col op sprinten. Kampioenen met poten. Die weten hoe een hartpatiënt als ik aan zijn trekken komt. Rasartiesten.”

Kunt u niet beter naar het theater als u artiesten wilt zien?

„Wat is sport, wat doping, wat theater?”

Koos Moerenhout liet zich tijdens de Tour ontvallen: ‘Het is weer leuk om in een kopgroep te zitten.’ Koos lijkt me blij met de nultolerantie. Vindt u het geen dramatische conclusie dat het voor Koos Moerenhout, professional sinds 1996, elf jaar lang niet leuk moet zijn geweest in een kopgroep te zitten?

„Voor ingewikkelde vraagstukken moet u bij de fanclub van Koos Moerenhout wezen.”

    • Peter Winnen