Amnesty: China misbruikt de Spelen

Bettine Vriesekoop

China gebruikt de Olympische Spelen als een excuus om mensenrechten te schenden. Dat zegt Amnesty International op basis van eigen onderzoek. De organisatie geeft daarmee definitief de eerder uitgesproken hoop op dat het prominente sportevenement tot een verbetering van de mensenrechtensituatie in China zou leiden.

Amnesty roept het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op om China veel meer dan tot nu toe is gebeurd aan te spreken op de eerder gedane belofte dat de Spelen in het land voor openheid en vrijheid zouden zorgen.

In de aanloop naar de Spelen schuwen de autoriteiten onorthodoxe maatregelen niet, volgens Amnesty. Duizenden mensen zijn naar werkkampen gestuurd en al te uitgesproken inwoners van Peking moeten de hoofdstad uit. Sommige activisten is zelfs geld geboden om Peking tijdens de Olympische Spelen te verlaten, zo meldt de in Zweden woonachtige Chinese schrijver Zhang Yu, voorzitter van dissidentenorganisatie Independent Chinese Pen Centre.

De openheid die China begin mei aan de dag legde na de aardbeving in de provincie Sichuan, waarbij 70.000 mensen omkwamen, is volgens Amnesty inmiddels totaal verdwenen. Zo is de mensenrechtenadvocaat Huang Qi eerder deze maand gearresteerd op verdenking van het bezit van staatsgeheimen. Maar zijn aanhouding zou eigenlijk verband houden met zijn inspanningen om corrupte lokale bestuurders aan te klagen namens ouders die hun kinderen verloren onder het puin van de bij de beving ingestorte scholen.

De Chinese regering reageert afwijzend op het onderzoek van Amnesty. Ze vindt dat de organisatie te negatief bericht over het land.

Rapport Amnesty via nrc.nl/buitenland

    • Bettine Vriesekoop