Afdalen in de stamboom

Afdalen in de stamboom Het verhaal van onze voorouders van Richard Dawkins (Nieuw Amsterdam, €34,95) is een topinleiding op de evolutie, vindt Hendrik Spiering. ‘De opzet van Dawkins boek is vrij origineel. De Britse bioloog, ooit beroemd geworden met zijn theorie van het Selfish Gene, daalt hoofdstuk na hoofdstuk steeds verder af in de stamboom van de mens en bij iedere nieuwe voorouder worden relevante evolutionaire kwesties behandeld. Eerst de uitgestorven directe voorouders van de mens, dan mensapen, dan de gewone apen, enzovoort: knaagdieren, nijlpaarden, buideldieren, reptielen, amfibieën, insecten, tot aan de sponzen, amoeben, planten, bacteriën – en overal weten Dawkins en zijn onderzoeksassistent Yan Wong inzichten, verhalen en vaak ook onopgeloste problemen op te dissen. [...] Dawkins is al sinds de jaren zeventig een spraakmakend bioloog, maar inmiddels ontleent hij zijn grootste roem aan een intellectuele en morele aanval op religie, in het boek The God Delusion uit 2006. Dat geeft niet, maar wel jammer is dat Dawkins’ nieuwe atheïstenfaam dit kort voor The God Delusion in het Engels verschenen evolutieboek lijkt te overschaduwen. Ten onrechte.’

Het verhaal van onze voorouders van Richard Dawkins (Nieuw Amsterdam, €34,95) is een topinleiding op de evolutie, vindt Hendrik Spiering.

‘De opzet van Dawkins boek is vrij origineel. De Britse bioloog, ooit beroemd geworden met zijn theorie van het Selfish Gene, daalt hoofdstuk na hoofdstuk steeds verder af in de stamboom van de mens en bij iedere nieuwe voorouder worden relevante evolutionaire kwesties behandeld. Eerst de uitgestorven directe voorouders van de mens, dan mensapen, dan de gewone apen, enzovoort: knaagdieren, nijlpaarden, buideldieren, reptielen, amfibieën, insecten, tot aan de sponzen, amoeben, planten, bacteriën – en overal weten Dawkins en zijn onderzoeksassistent Yan Wong inzichten, verhalen en vaak ook onopgeloste problemen op te dissen. [...] Dawkins is al sinds de jaren zeventig een spraakmakend bioloog, maar inmiddels ontleent hij zijn grootste roem aan een intellectuele en morele aanval op religie, in het boek The God Delusion uit 2006. Dat geeft niet, maar wel jammer is dat Dawkins’ nieuwe atheïstenfaam dit kort voor The God Delusion in het Engels verschenen evolutieboek lijkt te overschaduwen. Ten onrechte.’