Zingende trucker Fosko jaagt liefde na op de Parade

Theater Parade. Groeten uit Den Ilp door Dick van den Toorn; De ‘G’ van Gezellig door Ellen ten Damme; Scania! met Ricky Koole en de Givola's. Gezien: 26/7 Moreelsepark, Utrecht. Te zien: 1-17/8 Martin Luther Kingpark, Amsterdam. Inl: www.deparade.nl

Acteur Dick van den Toorn, gekleed in schilderskiel, zwarte hoed op, lokt de toeschouwers naar binnen voor zijn voorstelling Groeten uit Den Ilp. Een voorstelling over de excentrieke schilder Anton Heyboer met zijn bruiden, zijn anti-normale leefwijze en zijn schepping van meer dan tweehonderdduizend schilderijen. Elders zingt Ellen ten Damme De ‘G’ van Gezellig, begeleid door haar swingende band, gedichten van Ilja Leonard Pfeiffer. De Nederlandse taal blijkt prachtig geschikt voor een zangshow. En in Scania! tonen zangeres Ricky Koole, acteurs Beppe Costa en Bob Fosko het echte leven van truckers, de mannen die hun leven slijten in vrachtwagens.

De Parade stond afgelopen weekeinde in Utrecht en bezoekt deze week Amsterdam. Artiesten als Dick van den Toorn en Ellen ten Damme zijn al vele jaren vaste gast en dat siert hun stijl. Ook Beppe Costa, muzikant en acteur, weet het Paradepubliek te boeien. Van den Toorn is weliswaar de solist in het stuk over schilder Heyboer, maar hij kiest toeschouwers uit het publiek om de bruiden van Heyboer te laten vertolken. Hij doet dat even geraffineerd als elegant. Zijn Heyboer is de juiste man met ruige kop en hoekige gebaren. De wilde penselen trekken in hoog tempo zwarte lijnen en cirkels over het linnen. Heyboers leven is niet zonder schaduwzijde: zijn dwarse gedrag komt voort uit angst voor creatieve leegte.

Ellen ten Damme zingt niet alleen in De ‘G’ van Gezellig?, ze speelt meer toneel dan ooit. Ze draagt een witte overall. Bij een ander woord dat met een ‘g’ begint, ‘gek’, ligt ze plat op een brancard. De arts drukt een stethoscoop op haar lichaam en dan is het net of heel haar lijf een exploderend, energiek drumstel is. Daarna zingt ze verstild en ontroerend ‘Durf jij, durf jij’ over, natuurlijk, de liefde en de eenzaamheid.

Bob Fosko als eenzame trucker, bijgestaan door Ricky Koole als echte country girl, vertegenwoordigt het toonbeeld van hoe een Paradevoorstelling moet zijn. Zoals Fosko de melancholieke ballade ‘Ik kon je niet thuisbrengen, maar liever bracht ik je naar huis’ vertolkt, is onvergetelijk. De band zet traag in, de zingende trucker leunt vol verdriet in zijn grote stoel, Koole haalt uit met een geweldige snik in haar stem, en Fosko verhaalt over een gedroomde, maar vergeefse liefde on the road. Gesterkt door deze song kan een dooltocht langs al die tientallen andere voorstellingen op de Parade niet meer stuk.

    • Kester Freriks