TNT omlaag na cijfers

Post- en pakketbezorger TNT heeft in het tweede kwartaal van dit jaar minder winst gemaakt dan vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 205 miljoen euro, tegen 244 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam licht toe, van 2,7 naar 2,8 miljard.

De resultaten lagen aan de onderkant van de verwachtingen van analisten. De koers van het aandeel daalde vanochtend na bekendmaking van de cijfers sterk, met ruim 9 procent naar 21,78 euro. Het bedrijf had met name te maken met lagere volumes in het internationale vervoer van pakketten. De omzet steeg met name doordat Pasen vroeg in het jaar viel en er meer werkdagen zijn gemaakt.

Ook heeft TNT last van het feit dat veel bedrijven door het teruglopen van de economie het dure vervoer door de lucht hebben ingewisseld voor het goedkopere wegtransport. TNT tracht dit te compenseren met het vervoer naar opkomende markten als India, China en Brazilië, dat in de lift zit.

Bij de posttak stegen de lonen van de postbodes terwijl er minder werd bezorgd. Bovendien staat deze divisie onder druk door een dreigend algemeen bindend minimumloonakkoord voor postbodes in Duitsland, dat kan overslaan naar Nederland.