Televisie Voorkeur

De documentairemakers Shi Ming en Thomas Weidenbach reisden voor hun film Chinas Großenwahn am Yangtse langs de rivier de Yangtse en laten zien welke gevolgen de bouw van de gigantische Drieklovendam heeft en zal hebben voor de natuur en de mensen langs de rivier. Het is tegelijk een portret van een land, dat blijkbaar bereid is er alles voor over te hebben en op te offeren om zich te kunnen ontwikkelen tot de grootste economische wereldmacht. ARD, 21.00-21.45u. ARD/WDR CHINA: ARD-DOKUMENTATIONSSCHWERPUNKT IM ERSTEN "Chinas Grš§enwahn am Yangtse", Ein Film von Shi Ming und Thomas Weidenbach, am Montag (28.07.08) um 21:00 Uhr im Ersten. Drei-Schluchten-Staudamm - der grš§te Staudamm der Welt: Chinas neue "gro§e Mauer". © WDR/Firma LŠngengrad, honorarfrei - Verwendung gemŠ§ der AGB im engen inhaltlichen, redaktionellen Zusammenhang mit genannter WDR-Sendung bei Nennung "Bild: WDR/Firma LŠngengrad" (S3), WDR-Pressestelle,Tel. 0221 220-4405 oder -2408, Fax -8471, mail fotoredaktion@wdr.de WDR/Firma Löngengrad WDR/

actualiteiten

EénVandaag. In de zomerserie ‘Gesprekken aan de keukentafel’ is vanavond staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid en Sport, PvdA) te gast. Met verslaggever Sander ’t Sas kijkt ze terug op een roerige periode: de commotie rond haar besluit om embryoselectie toe te staan voor zwangere vrouwen met erfelijke borstkanker, de AWBZ, verpleeghuizen en de discussie rond een mogelijke boycot van de Olympische Spelen. En over haar voorkeur voor Barack Obama als president van de VS, die ze afgelopen zaterdag uitsprak. Ook vertelt ze over haar moederschap en de bijzondere band met haar vader. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. In zijn gedichten is al te lezen dat de jonge Radovan Karadzic zichzelf zag als toekomstig ‘koning van Groot-Servië’. Hoe ontwikkelde de oud-generaal zich tot een wrede leider? Via gesprekken met oude vrienden wordt een portret van de jonge Karadzic geschetst. Verder: dinsdag 29 juli is het 25 jaar geleden dat de ontdekker van de ziekte van Crohn, dr. Burril B. Crohn, overleed. Netwerk vraagt zich af of de ziekte van Crohn een nieuwe welvaartsziekte is. Patiënten Angie en Marjolijn maakten een videodagboek over de aanslag van deze ziekte op hun leven. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova. Mocht de vorige week gearresteerde Radovan Karadzic vandaag in Nederland aankomen, dan zal de hele Nova-uitzending daaraan gewijd zijn. Anders een reportage van Willem Lust en Ankie Reches over rijke joodse Amerikanen die huizen kopen op omstreden plekken rond Jeruzalem. En een aflevering van de zomerserie 1968. Ned.2, 22.15-22.45u.

informatief

Cash in the celebrity attic. Programma waarin wordt gezocht naar verborgen schatten in de huizen van bekende Britten. Vanavond bij tv-presentator Janet Ellis en haar dochter popster Sophie Ellis Bextor. BBC 2, 18.15-19.00u.

Nieuwslicht. Populair-wetenschappelijk programma. Vandaag over de kastanjeziekte die in Nederland al veel kastanjebomen heeft geveld. Ook een item over de leugendetector: anders dan de klassieke leugendetectie probeert men tegenwoordig niet te kijken of iemand liegt, maar of iemand zich iets herinnert. En over het besturen van een computer of een ander apparaat besturen met je gedachten. Binnenkort komen de eerste spelletjes op de markt, waarbij je niet met je handen stuurt, maar met je hersenen. Ned.3, 19.50-20.16u.

Real: Pawnee. Acteur Casey Affleck gaat samen met Sol Guy naar het reservaat van de Pawnee in Oklahoma, waar veel levens ten onder gaan aan armoede, drugs- en alcoholmisbruik en zelfmoord. National Geographic, 00.30-01.30u

Documentaire

The great Olympic drug scandal. Britse documentaire over het systematische, door de overheid georganiseerde dopinggebruik in de vroegere DDR. Het leverde dit communistische land grote sportieve successen op in o.m. de Olympische Spelen, maar dat ging wel ten koste van de gezondheid van de atleten. Aan de hand van archiefbeelden en getuigenissen worden de persoonlijke verhalen van een aantal atleten in hun historische context geplaatst. Duidelijk wordt dat de Koude Oorlog ook in de sportarena’s werd uitgevochten. België 2, 22.10-23.00u.

amusement

Koefnoen. Satirisch programma. Compilatie van eerdere uitzendingen. Met o.a. Paul Groot en Owen Schumacher, Jeremy Baker, Jack Wouterse en Marjan Luif. Ned.3, 22.00-22.35u.

Wat keek ..... Eerste aflevering van een serie waarin een bekende Nederlander vertelt over een opmerkelijke tv-fragment dat een belangrijke rol speelde in zijn of haar leven. Vandaag: Nicolette Kluijver. Ned.3, 20.25-21.00u.

sport

Op weg naar goud. Sportprogramma vanuit het Olympisch stadion in Amsterdam. Topsporters die straks in Peking aantreden, kiezen aan de hand van beeldfragmenten hun top 5 van meest inspirerende sportmomenten. Vandaag: Marije Smits, gehandicapt atlete (haar rechteronderbeen is vanwege kanker geamputeerd) die op de Paralympics zal uitkomen op de onderdelen verspringen en 100 m. hardlopen. Ned.1, 0.10-0.40u.