Taiwan wil niet als China naar Spelen

Taiwan verzet zich tegen de naam die Peking wil gebruiken tijdens de Olympische Spelen voor het eiland, dat door het vasteland sinds de afsplitsing in 1949 wordt beschouwd als een afvallige provincie. „Zhongguo Taipei” of China Taipei suggereert volgens Taiwan dat het eiland onderdeel uitmaakt van het Chinese vasteland.

De Taiwanezen zelf hebben de naam „Zhonghua Taipei”, voorgesteld, wat Chinees Taipei betekent en de aanduiding voor het eiland is die in 1989 door de twee landen is afgesproken voor grote sportevenementen. China houdt nu vol dat de namen in principe uitwisselbaar zijn, zo meldt het persbureau AP.

Het gerucht dat China via de Kuomintang, de partij van de Taiwanese president Ma Ying-jeou, de regering in Taipei probeert te beïnvloeden heeft de onrust over de relatie met het grote buurland verder aangewakkerd. Volgens de Taipei Times, die een hoog geplaatste functionaris citeert van een denktank van de regering, wil China Ma dwingen tot nieuwe gesprekken over de hereniging van Taiwan met het vasteland, door de discussie binnen de Kuomintang over dit gevoelige onderwerp te beïnvloeden. De gesprekken die China nu al met Taiwan voert zijn volgens de functionaris niet meer dan een façade.

Een hereniging van de twee Chinese landen ligt in Taiwan, dat tot voor kort openlijk naar onafhankelijkheid streefde, politiek zeer gevoelig. Taiwanezen volgen nauwgezet de huidige toenadering van Ma tot Peking.