Stukje joggen in Peking is een aanslag op je gezondheid

Nog twee weken te gaan en ondanks alle milieumaatregelen die de stad trof, hangt er nog steeds een dikke laag smog over Peking. Een week geleden werd de helft van de auto’s van de weg gehaald en beloofde Peking noodmaatregelen wanneer de situatie nog niet zou zijn verbeterd. Het lijkt zover te zijn. “We komen

china_spotprent.jpg

Nog twee weken te gaan en ondanks alle milieumaatregelen die de stad trof, hangt er nog steeds een dikke laag smog over Peking. Een week geleden werd de helft van de auto’s van de weg gehaald en beloofde Peking noodmaatregelen wanneer de situatie nog niet zou zijn verbeterd. Het lijkt zover te zijn.

“We komen 48 uur voor aanvang van het toernooi met een noodscenario,” zei milieu-autoriteit Li Xin vandaag tijdens een persconferentie. Li lichtte de maatregelen niet toe maar iedereen vermoedt dat 90 procent van de auto’s van de weg wordt gehaald. De achterliggende gedachte is ongetwijfeld, dat de smog boven de stad voornamelijk wordt veroorzaakt door het 3 miljoen auto’s tellende wagenpark van Peking , maar wie wel eens in de provincie Hebei is geweest, weet dat de smog daar zo dicht is dat je nog geen twintig meter ver kan zien. In de aangrenzende provincie rijden niet zoveel auto’s als in Peking, maar het is er vergeven van de chemische industrie en daar heeft men in Peking natuurlijk ook de nodige last van. Inmiddels is bekend dat driehonderd fabrieken in Hebei voor de duur van de Spelen worden gesloten; dat lijkt een draconische maatregel, maar is in feite een druppel op een gloeiende plaat wanneer je bedenkt dat er in Hebei duizenden vervuilende fabrieken staan,die gewoon blijven draaien.

Momenteel is het heet, vochtig en mistig in Peking. Een stukje joggen is een aanslag op je gezondheid, laat staan dat je een topprestatie kan leveren. En volgens milieudeskundigen betekent schone lucht nog niet perse dat het pm-10 en ozongehalte laag is, wat voor topsportprestaties een voorwaarde is.Directeur van het milieubureau Du Shaozhong die ook op de persconferrentie het woord voerde, draaide het vandaag handig om: smog hoeft volgens deze milieubaas nog niet te betekenen dat de luchtkwaliteit slecht is. Alleen ademen gaat een beetje moeilijk…

Maatregelen of niet. Het aantal mooie dagen in Peking hangt volgens milieudeskundige Sjaak Slanina af van toeval. ,,Ik adviseer de Chinezen naar de tempel te rennen, wierook te branden en maar hopen dat de smeekbeden worden verhoord. Op basis van de getroffen maatregelen hebben de Chinezen simpelweg teveel beloofd.”

(spotprent SCMP)

    • Bettine Vriesekoop