Strijd tussen Hamas en Fatah laait op

De Palestijnse beweging Hamas heeft dit weekeinde in de Gazastrook bijna tweehonderd vermeende aanhangers van de concurrerende partij Al-Fatah opgepakt. Op de Westelijke Jordaanoever heeft Fatah hierop vijfendertig mensen opgepakt die worden verdacht van Hamas-sympathieën.

Aanleiding voor de stap van Hamas was volgens een woordvoerder een bomaanslag in de Gazastrook. Bij een explosie op het strand kwamen een meisje van vier jaar en vijf Hamas-strijders om het leven. Hamas beschuldigt Fatah van de aanslag, maar die partij ontkent betrokkenheid. Er ontploften dit weekeinde ook nog twee andere bommen in de Gazastrook, onder meer bij een café.

Fatah en Hamas strijden al jaren om de macht in de Palestijnse Gebieden. De islamitische beweging Hamas heeft het sinds vorig jaar voor het zeggen in de geïsoleerde Gazastrook, op de bezette Westelijke Jordaanoever is het seculiere Fatah – gesprekspartner van Israël en het Westen – oppermachtig.

De laatste maanden probeerden vertegenwoordigers van beide partijen juist uit de impasse te komen door verzoeningsgesprekken te houden. De spanningen lopen weer op sinds er een staakt-het-vuren in de Gazastrook is afgesproken tussen Israël en Hamas. Dat bestand houdt het al weken, incidenten daargelaten.

Sinds de explosie op het strand is Hamas verschillende kantoren en huizen van vermeende Fatah-aanhangers binnengevallen. Daarbij zijn raketten afgeschoten. Hamas heeft „geen twijfel” dat de partij van president Abbas achter de aanslag zit. Een leider van Hamas heeft zijn partij opgeroepen de verantwoordelijke Fatah-aanhangers te executeren.

De explosie was opgeëist door een beweging die zegt gelieerd te zijn aan Fatah, maar volgens die partij zijn er twisten binnen de Qassam-brigades, een gewapende tak van Hamas. Fatah is sinds een gewelddadige machtsovername door Hamas, vorig jaar, grotendeels ondergronds gegaan in de Gazastrook. Toch heeft de partij nog veel aanhangers in het gebied.