Steegmans wint slotrit, Fofonov betrapt op dope

De Belg Gert Steegmans heeft de laatste etappe in de Tour de France gewonnen. De sprinter van Quickstep was gisteren de snelste in de klassieke sprint op de Champs-Elysées, nadat hij naar de finish was geleid door zijn Nederlandse ploeggenoot Steven de Jongh. Voor Quickstep was de zege een opsteker, nadat sprinter Tom Boonen niet aan de start mocht komen van de Tourorganisatie en kopman Stijn Devolder halverwege uit de ronde stapte.. Het was de eerste Belgische etappezege in deze Tour.

De belangrijkste beslissingen in de 95ste Tour vielen zaterdag in de 53 kilometer lange tijdrit. Cadel Evans begon als favoriet gezien zijn klassering (vierde op 1 minuut en 34 seconden van klassementsleider Carlos Sastre), maar kon zijn achterstand niet goedmaken. Sastre had 29 seconden meer nodig voor de tijdrit dan Evans en hield 58 seconden voorsprong over. Vorig jaar was Evans er niet in geslaagd een achterstand van 1 minuut en 50 seconden op Alberto Contador goed te maken. De Spanjaard won de Tour met 23 seconden voorsprong op de Australiër. De Duitser Stefan Schumacher won de tijdrit, zijn tweede in de afgelopen Tour de France.

„Hier staan we weer, en we kunnen dezelfde analyse maken als vorig jaar”, zei hoofdsponsor Marc Coucke van Silence-Lotto na de tijdrit. „Weer net niet goed genoeg, al hebben we er alles aan gedaan. Cadel was net niet sterk genoeg in de bergen en niet sterk genoeg in de tijdrit. Dan win je de Tour niet. Sastre was verrassend sterk in de tijdrit, de beste renner van het beste team heeft gewonnen.”

De Kazachse wielrenner Dmitri Fofonov (31) is bij de Tour de France positief getest op doping. Dat is na afloop van de slotetappe in Parijs door het Franse antidopingbureau AFLD bekendgemaakt. Fofonov, een renner van Crédit Agricole, was de nummer negentien in het eindklassement. Hij werd na de achttiende etappe betrapt op het gebruik van het verboden product heptaminol (tegen kramp) na de achttiende etappe. Fofonov is de vierde renner die positieve testte. Eerder werden de Spanjaarden Manuel Beltran en Moises Dueñas en de Italiaan Riccardo Ricco betrapt op het gebruik van epo.