Peking haalt krant uit schap

De Chinese autoriteiten hebben een editie van de krant Peking Nieuws uit de schappen gehaald nadat de lokale krant een foto had gepubliceerd van de demonstraties in 1989 op het Tiananmenplein. De protesten van destijds, die door de regering met veel geweld werden neergeslagen, liggen nog steeds zeer gevoelig in Peking. De krant was vandaag weer gewoon verkrijgbaar.

Het artikel werd ook van de website van de krant gehaald, maar bleef digitaal beschikbaar via weblogs. Volgens de in Hongkong uitgegeven South China Morning Post ontvingen abonnees wel een exemplaar van de krant die vorige week uitkwam. De foto, waarop twee gewonden op een bakfiets worden afgevoerd, stond bij een verhaal over de beroemde Chinese persfotograaf Liu Xiangcheng ter ere van dertig jaar open deur politiek in China.

Insiders vermoeden dat de foto in de krant is gezet door een jonge redacteur die zich niet bewust was van de gevoeligheid van het beeld. „Veel redacteuren zijn tegenwoordig jong. Nieuws over 4 juni [de datum waarop in 1989 de Chinese regering de protesten neersloeg, red.] is verboden. Ze weten er dus niets van, en denken dat het om een gewone foto gaat”, stelt de ervaren journalist Li Datong tegenover het persbureau AP.

China heeft dit weekend ontkend dat islamitische activisten uit de provincie Xinjiang achter de bomexplosies zouden zitten op in 21 juli in de stad Kunming waarbij twee doden vielen. Vrijdag eiste de Turkistan Islamitische Partij de aanslagen op. De provincie Xinjiang wordt bevolkt door Oeigoeren, een Turkse minderheid in China die grotendeels Islamitische zijn. China arresteerde onlangs tientallen Oeigoeren in verband met de Olympische Spelen.