Noodweer zorgt voor overlast en schade

Wolkbreuken, zware windstoten en blikseminslag hebben het afgelopen weekeinde in veel delen van Nederland voor overlast en schade gezorgd. Het midden, oosten en zuiden werden het ergst getroffen. De brandweer moest in diverse steden en dorpen uitrukken om kelders en tunnels leeg te pompen. Veel straten stonden blank, ook doordat rioleringen het water niet meer konden verwerken.

Op de snelweg A2 stonden zaterdag lange files nadat hevige regen het wegdek moeilijk berijdbaar maakte. Op het traject Heerlen-Maastricht moest het treinverkeer worden gestaakt wegens een blikseminslag. In het Gelderse Voorthuizen brandde een boerderij voor een deel af, nadat zij door bliksem was geraakt. De bewoners, die direct de brandweer waarschuwden, bleven ongedeerd. Een varkensstal naast de boerderij bleef gespaard.

Duizenden bezoekers van het zomerfestival Zwarte Cross bij Lichtenvoorde in de Achterhoek kregen zaterdagavond stevige buien over zich heen, maar later werd het droog. De overlast op Schiphol viel mee. De luchthaven had last van flinke buien, maar het vliegverkeer kon doorgaan.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kwamen zaterdag ook (zeil)schepen door het noodweer in problemen. In Lemmer en Enkhuizen moesten reddingsbrigades uitrukken om opvarenden in veiligheid te brengen. Volgens de KNRM onderschatte een aantal zeilers de barre omstandigheden.

In de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, die grenst aan Nederland, viel op sommige plaatsen in drie uur tijd 178 liter water per vierkante meter. Dat is twee keer de gemiddelde hoeveelheid voor de hele maand juli.