Nederlanders frauderen in Liechtenstein

Op een cd-rom met gegevens van geheime bankrekeningen in Liechtenstein staan de namen van negentien Nederlandse belastingvluchtelingen en twee Nederlandse bedrijven.

Dit heeft staatssecretaris De Jager (CDA, Belastingen) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De cd-rom is in bezit van de Duitse belastingdienst. Deze maakte begin dit jaar bekend dat een ex-medewerker van de Liechtensteinse LGT Bank in 2006 voor 4,2 miljoen euro de gegevens van geheime rekeningen had verkocht aan de Duitse Veiligheidsdienst. Er zouden 1.400 namen van rekeninghouders op de cd-rom staan. Liechtenstein heeft een zeer strikt bankgeheim en is in Europa populair voor belastingontduiking.

De afgelopen maanden hebben medewerkers van de FIOD-ECD, de Nederlandse fiscale opsporingsdienst, en van andere Europese belastingdiensten de cd-rom van hun Duitse collega’s bestudeerd. De namen van Nederlandse belastingplichtigen die op de lijst staan, heeft de FIOD vergeleken met hun belastingaangiften in Nederland.

De rekeninghouders zullen „worden benaderd met vragen over de herkomst van de tegoeden. Mocht er sprake zijn van belastingontduiking, dan worden er fiscale boetes opgelegd, of volgt een strafrechtelijke aanpak”, aldus De Jager in zijn brief.

De Belastingdienst maakt geen namen bekend van de Nederlandse rekeninghouders op de cd-rom. Evenmin wil de dienst de omvang van de verzwegen bedragen bekendmaken.

In Duitsland zorgde de Liechtensteinse cd-rom eerder dit jaar voor grote maatschappelijke en politieke ophef. De Duitse belastingdienst deed een met veel publiciteit omgeven inval bij de bestuursvoorzitter van Deutsche Post, Klaus Zumwinkel. Vervolgens werden in heel Duitsland invallen gedaan bij een aantal banken en bij verdachten van belastingontduiking via de Liechtensteinroute. Kort geleden is een eerste Duitse belastingvluchteling naar Liechtenstein veroordeeld.

De betrekkingen tussen Duitsland en Liechtenstein zijn door de rol van de Liechtensteinse banken bij de belastingontduiking verslechterd. Kroonprins Alois van het Alpenstaatje heeft zich over de harde Duitse aanpak en het ‘kopen’ van gestolen informatie beklaagd. Bondskanselier Merkel heeft bij de Liechtensteinse premier Hasler aangedrongen op meer openheid over rekeninghouders bij Liechtensteinse banken.