Nadal nadert Federer

Rafael Nadal is weer een stap dichter bij de eerste plaats op de wereldranglijst gekomen. De 22-jarige Spaanse tennisser liet de Duitser Nicolas Kiefer gisteren in de finale van het Masters Series-toernooi in het Canadese Toronto kansloos: 6-3 en 6-2. Het was voor Nadal de 29ste achtereenvolgende zege.

Roger Federer, de nummer één van de wereldranglijst, verloor al in de tweede ronde van de Franse tennisser Gilles Simon. Nadal moet nog ongeveer driehonderd punten zien goed te maken. Als hij deze week in het Amerikaanse Cincinnati goed presteert, kan hij het stokje van de Zwitser mogelijk al overnemen.

De Spanjaard won in totaal dertig titels in zijn carrière. Alleen Björn Borg en Jimmy Connors waren jonger toen ze dat aantal toernooizeges bereikten.

„Ik denk pas aan records als mijn carrière voorbij is”, zei Nadal na afloop van zijn toernooioverwinning in Toronto. „Mijn belangrijkste doel was nu om dit toernooi te winnen. Dat is me gelukt.”

„Nadal wordt de nieuwe nummer één, daar ben ik zeker van”, aldus verliezend finalist Kiefer, die voor het laatst in 2000 een ATP-toernooi op zijn naam zette.

Federer reageerde vorige week tamelijk laconiek op zijn vroege uitschakeling. „Het hardcourtseizoen is nog maar net begonnen”, aldus de twaalfvoudig grandslamwinnaar die begin deze maand de finale van Wimbledon van Nadal verloor in een spectaculaire vijfsetter.

In januari stond de Zwitserse tennisser nog 1.445 punten voor op de Spaanse nummer twee van de wereld, maar zowel het gras- als gravelseizoen verliepen dit jaar een stuk minder voorspoedig dan in eerdere jaren. Federer voert sinds februari 2004 de wereldranglijst aan.