Man leeft langer door warm weer

De levensverwachting van vooral mannen is in Nederland de afgelopen vijf jaar sterk gestegen. Dat komt vooral door de warmere winters. Mensen krijgen dan minder snel een ziekte waaraan ze overlijden.

Dat heeft het CBS vanochtend bekendgemaakt. In 2002 werden mannen gemiddeld 76 jaar, vorig jaar was dat opgelopen naar 78 jaar. De levensverwachting bij vrouwen nam minder sterk toe: van 80,5 tot 82 jaar.

Volgens demograaf Jan Latten van het CBS draagt de betere behandeling van hart- en vaatziekten ook bij aan de hogere gemiddelde leeftijd. „Doktoren herkennen hoge cholesterolgehaltes eerder en kunnen hart- en vaatziekten beter behandelen. De winst in levensjaren zie je vooral terug bij de mannen.”

Mannen overlijden later doordat ze hun levensstijl iets verbeterden. Latten zegt dat ze de laatste vijf jaar meer bewegen, gezonder eten en minder roken. Ten slotte draagt ook het dalende aantal verkeersdoden bij aan de betere levensverwachting. In de jaren zeventig vielen er ruim 3.000 doden per jaar in het verkeer, vorig jaar 791.

De levensverwachting in Nederland ligt rond het gemiddelde niveau in Europa. De langste levensverwachting hebben inwoners van Frankrijk en Spanje. Belangrijkste oorzaak daarvoor is het kleine aantal vrouwen dat rookt.

Vrouwen hebben altijd een hogere levensverwachting gehad dan mannen, maar dat verschil wordt kleiner. Vanaf 1980 is de levensverwachting van mannen in Nederland met 5,5 jaar toegenomen, die van vrouwen met 3,1 jaar.

Het CBS verwacht dat mannen in 2050 vrouwen nog dichter genaderd zullen zijn qua levensverwachting. De onderzoekers schatten dat de gemiddelde man dan 3,5 jaar ouder is dan nu, de vrouw krijgt er 2,5 jaar bij.