Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Laatste klus voor bloedfanatieke doorzetter

De Nederlandse softbalsters plaatsten zich voor het eerst sinds 1996 voor de Olympische Spelen. Routinier Daisy de Peinder (31) denkt dat ze in Peking de rol van ‘troubleshooter’ krijgt toebedeeld.

softbal daisy de peinder foto rien zilvold Na ‘Peking’ richt softbalroutinier Daisy de Peinder zich op werk en sociaal leven
softbal daisy de peinder foto rien zilvold Na ‘Peking’ richt softbalroutinier Daisy de Peinder zich op werk en sociaal leven Zilvold, Rien

Daisy de Peinder (31) keek in 1996 als negentienjarige hoog op tegen de twintigers die tot de definitieve softbalselectie voor de Olympische Spelen van Atlanta behoorden. Zelf was ze in een vroeg stadium afgevallen en dat voelde niet eens als een gemiste kans. Het besef van haar onbevangenheid en onervarenheid kwam pas later. Twaalf jaar wachtte ze op wat haar hoogtepunt en afscheid als softbalinternational moet worden: het olympische toernooi op het Fengtai Softball Field in Peking. „Dit voelt als de kroon op mijn werk.”

De Peinder stapte als vijfjarige voor het eerst het softbalveld op bij Twins in Oosterhout. „Ik was met een handschoen in mijn mond op zoek naar bloemetjes, tot ik een bal zag rollen die ik wilde weggooien.” Het softbal liet De Peinder niet meer los. Ze kwam snel in aanmerking voor regioteams en speelde vanaf haar veertiende voor nationale ploegen. Via Amerikaanse college teams in Tallahassee, St. Louis en Columbus en een verblijf bij het Italiaanse Macerata eindigde ze uiteindelijk weer bij Twins. Met 140 interlands achter haar naam reisde De Peinder vorige week af naar het Japanse Sendai voor een drielandentoernooi.

In de ploeg van de Amerikaanse bondscoach Liz Kelly is De Peinder met Sandra Gouverneur (31) de meest ervaren van de vijftien speelsters. De definitieve selectie is niet buiten discussie verheven. Zo hadden bestuurders van Tex Town Tigers uit Enschede kritiek op Kelly omdat die speelsters van buiten de Randstad zou negeren. De Peinder looft echter het evenwicht in de ploeg, die negen speelsters van Sparks uit Haarlem telt. „De groep is bijna abnormaal close. Liz Kelly heeft gezorgd voor een juiste balans van leeftijd, kwaliteiten en menselijke eigenschappen. Ze heeft geluk gehad met een hongerige groep, maar haar leerstof en discipline zijn nieuw.”

Kelly verwacht van De Peinder dat ze haar ervaring deelt. Maar zo behulpzaam en sturend als ze naar ploeggenoten is, zo fel is ze naar tegenstanders. Meer dan eens kreeg ze toegebeten dat ze normaal moest doen of minder arrogant. „Ik ben een doorzetter. Als twaalfjarige was ik al bloedfanatiek en vonden tegenstanders mij vervelend om tegen te spelen. Dat is eigenlijk niet veranderd, maar zelf zie ik dat niet zo. Ik ben fel en doe alles om te winnen, maar ik speel wel fair. Ik zal nooit te hoge slidings maken of andere dingen doen die niet door de beugel kunnen. Wel ga ik uit mijn dak bij een goede ‘play’, omdat ik speel met passie en betrokkenheid. Dat is niet altijd leuk om te zien voor een tegenstander. Ik denk dat ze mij een bitch op het veld vinden. Ik noem het killersmentaliteit.”

Op vechtlust behaalde Nederland vorig jaar juni ook het olympisch startbewijs tegen Italië, de aartsrivaal die eerder die maand in Amsterdam Europees kampioen was geworden. In de voorronden van het olympisch kwalificatietoernooi in Ronchi dei Legionari versloeg Italië Nederland twee keer. Via een omweg bereikte de ploeg van Kelly toch de finale. Daarin kaapten de Nederlandse softbalsters tot verbijstering van het thuispubliek het enige ticket weg (3-2) ten koste van het gastland.

„De dag van de finale speelden wij een zware wedstrijd tegen Tsjechië”, herinnert De Peinder zich. „We kwamen met 6-0 voor en gaven het weg tot 6-6, maar wonnen de wedstrijd met 9-6. Vanaf dat moment wist ik gewoon dat het ons toernooi werd. Wij zaten vol met adrenaline en hadden het heerlijke gevoel een moeizaam duel te hebben gewonnen. Normaal is iedereen in de kleedkamer heel druk of juist rustig, maar nu was er een bepaalde berusting. Ik voelde dat we het gingen redden.”

De Peinder speelde niet in de gewonnen finale tegen Italië. Het was een signaal dat haar uitverkiezing in de definitieve selectie niet vaststond. „In het verleden voelde ik wel dat ik meeging naar titeltoernooien, maar nu was het echt knijpen. We hadden tweeëntwintig onwijs talentvolle en ervaren speelsters, waarvan er zeven moesten afvallen. Nu ik ben geselecteerd, verwacht ik dat ik een soort troubleshooter word. Mede door mijn ervaring kan de bondscoach mij inzetten waar ze me nodig heeft, in de basis of op de bank.”

Een van de afvallers was pitcher Anouk Mels (37), de enige speelster van de voorselectie die deelnam aan de Olympische Spelen van Atlanta. Zij maakte nadat het olympisch startbewijs was veiliggesteld haar rentree en werd door Kelly geselecteerd bij een try-out. Critici noemden het tekenend voor het gebrek aan talentvolle werpsters – de KNBSB telt ruim 5.000 softbalsters – dat een oudgediende met twee kinderen kon terugkeren in de nationale ploeg. Mels werd uiteindelijk niet geselecteerd, waardoor de huidige vijftien speelsters in Peking voor een olympisch debuut staan.

Zij dragen de erfenis mee van de ploeg die in 1996 slechts één van de zeven wedstrijden wist te winnen. Weggegooid geld, vond toenmalig chef de mission André Bolhuis. In Peking staan softbal en het mannelijke equivalent honkbal voorlopig voor het laatst op het olympisch programma. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) schrapte de twee sporten voor de Zomerspelen van 2012 in Londen en over een eventuele terugkeer in 2016 moet nog worden beslist.

„Heel zonde”, vindt De Peinder, die met de softbalsters in Peking als eerste China treft. Bondscoach Kelly sprak al van een geregisseerde loting waarbij het gastland de in hun ogen makkelijkste prooi heeft uitgezocht. De Peinder: „Wij zullen een hoger niveau moeten spelen dan we gewend zijn in de hoofdklasse, maar we behoren als piepplein landje ook tot de beste acht softballanden van de wereld. Dat willen we laten zien. We zijn de underdog en dat zie ik als positief. Wij kunnen vrijuit spelen, zij kunnen door stress verslappen. Hier heb ik heel lang op gewacht.”

De Peinder kijkt ondanks haar langverwachte deelname aan de Spelen ook uit naar de periode daarna. Nog voor de reis naar Azië had ze haar laatste werkdag als gastvrouw bij een autodealer, bij terugkomst gaat ze aan de slag als adviseur bij een wervings- en selectiebureau. Het is een baan waarvoor haar mbo-opleiding internationale groothandel eigenlijk niet toereikend was, maar haar capaciteiten als topsporter wogen zwaarder dan een vooropleiding.

„Het gaf een goed gevoel dat ze keken naar mij als persoon en wat ik heb meegemaakt in het softbal”, zegt De Peinder. „Het spelletje is toch mijn leven geweest. Nu ik ouder wordt, merk ik dat er meer is dan softbal. Het gaat toch aan je vreten. Met mijn sociale leven zit het echt wel goed, maar na twaalf jaar staat softbal niet meer op de eerste plaats. Ik wil naar feestjes en verjaardagen. Mijn werk en sociale leven gaan straks voor softbal.”

Deel 11 in een serie olympische portretten. Lees vorige delen op nrc.nl/olympiërs