Klassiek, niet ouderwets

Mystery is het nieuwe programma van rondreizend Circus Herman Renz.

In hoog tempo passeren clowns, acrobaten, leeuwenen een illusionist met zijn plots verdwenen assistente.

Gesluierde gedaanten met brandende fakkels doemen op in de opening van Mystery, het nieuwe programma van Circus Herman Renz. Maar al heel gauw schudden die figuren de sluiers en de gewaden van zich af, om zich te ontpoppen tot het tableau de la troupe van vanavond. En verder is er van enig mysterie geen sprake meer. Het grootste rondreizende circus van Nederland beoefent het genre nog volgens de klassieke wetten. Klassiek, maar niet ouderwets.

Badend in geraffineerd theaterlicht en begeleid door een achtkoppig orkest dat niet alleen traditiegetrouw kan schetteren, maar ook bedreven is in het produceren van vette elektronicaklanken, speelt de show zich in een hoog tempo af. Hoger nog dan vorige keren. Geen aankondigingen vooraf; de spreekstalmeester noemt de namen van de artiesten alleen even in hun slotapplaus en dan zet de muziek het volgende nummer alweer in.

Soms is er een snelle entr’acte tussen het publiek en af en toe komen de clowns met een kwinkslag zodat er in de piste intussen iets anders kan worden opgebouwd – de montage van de Franse regisseur Joseph Bouglione laat geen gaten vallen.

Ook de clowns, die in dit circus altijd erg veel tijd in beslag namen voor hun vaak nogal kinderachtige capriolen, zijn dit keer bekwaam ingepast in de rest van het programma. Zelfs de dieren (leeuwen, paarden en een olifant) lijken nu meer tempo te maken.

Circus Herman Renz vernieuwt, maar houdt de eeuwenlange circustradities in ere.

Tot de variéténummers die de basis van Mystery vormen, behoren ditmaal de acrobate Tamara, die niet alleen aan een kroonluchterachtige constructie bungelt, maar ook spectaculair neerdaalt in een spuitende fontein, het als fluorescerende vuurvogels uitgedoste trio Mystère dat een voyant soort bungeejumping beoefent, en de Hans Klok-achtige illusionist Kim Kenneth die op een brommer door een kast rijdt waarin we net nog een vastgeketende assistente zagen staan.

Het ware krachtpatserswerk komt van twee mannenduo’s: eerst Acrobalance dat uitblinkt in de handstand op het hoofd van de ander, en later het duo Stoichev met een snel ronddraaiend rad waarop één van de twee, hoog in de nok, touwtje staat te springen.

En dat is meteen ook het laatste nummer voor de finale, waarin het hooggeëerd publiek weer vaarwel wordt gezegd tot volgend jaar.

Circus

Circus Mystery, door Circus Herman Renz.

T/m 10/8, aan De Boelelaan/Beethovenstraat, Amsterdam, daarna tournee. Inl. 0909-5030060, www.renz.nl ***

    • Henk van Gelder